Nuoren polven Jari Känninen Savon 11. murremestari

Nuoren polven Jari Känninen Savon 11. murremestari

Siilinjärveläinen Jari Känninen on 11. Savon murremestari. Hän voitti maakunnallisen mestaruuden ja pääsee tavoittelemaan valtakunnallista mestarin titteliä Suomen Heimot ry:n järjestämässä SM-kilpailussa kesällä 2013 Iisalmessa.
Savon murremestarin titteliä tavoitteli 31.3. Kuopion pääkirjastossa kuusi murteen puhujaa. Tuomareina toimivat näyttelijä Auli Poutiainen, aikaisempien vuosien mestarit Irja Turunen ja Risto Lappalainen sekä puheenjohtajanaan Olavi Rytkönen. Tuomarien arvioin mukaan kaikki kilpailijat käyttivät murretta taitavasti, vain joskus piti ottaa suomen kieli avuksi.
Vanhemman ja nuoremman polven murteen puhumisen ero on siinä, että vanhempi polvi ”lottuuttaa”, nuoremmat puhuvat ”sipistellen”. Jari Känninen liikkui omassa esityksessään nykyhetken ilmiöissä ja hänellä oli uusia savonmurteen sanoja kuten ”virtuaalilaatailu”, joka tarkoittaa netissä surffailua.
Jari Känninen on ammatiltaan puhetyöläinen elikkä Pro Agrian marja- ja puutarhaneuvoja ja tottunut ottamaan huumorin avuksi jo esittäytyessään: ” Päevee, Känninen Pöljän kylältä.” Se laakasee.