Savonkielinen Kalevala sai sävelletyn asu

 

Savonkielinen Kalevala sai sävelletyn asun

Matti Lehmosen savontama Kalevala on käännetty jazzin, kansanmusiikin ja rockin rytmeihin. Oululainen muusikko Vega Välitalo valitsi ”Kaleva savon kielelle” teoksesta kolmisenkymmentä runoa ja teki niihin uudenrytmiset sävelmät.

Säveltäjä ja esitystä varten koottu Lyyyran Tähtikuviot –yhtye kiersi helmikuussa Pohjois-Savon kouluissa pitämässä parikymmentä Kalevalan sankarit -konserttia. Kiuruvedellä ja Siilinjärvellä oli myös yleisöllä tilaisuus kuulla uuden kuuloista kansalliseeposta.

Lyyran Tähtikuviot yhtyeessä soittivat ja lauloivat Vega Välitalon lisäksi Anne-Mari Kanniainen, Sanni Eskelinen, Kati Hyvönen ja Niko Votkin; kolme heistä on juuriltaan savolaisia.

Koulukonserteissa kuulijoita innostettiin Kalevan hengessä kilpalaulantaan kuten tunnetussa Joukahaisen ja Väinämöisen kohtaamisessa. Etenkin alakoululaiset olivat innostuneita esiintymismahdollisuudesta.

Säveltäjä Vega Välitalon mielestä savon murteessa on samanlaista synkooppirytmiä kuin englannin kielessä. Sitä käyttäessään pääsee eroon suomen kieltä vaivaavasta virsipoljennosta. Savoksi asian voi ilmaista muita murteita lempeämmin ja hauskemmin, hän sanoo lehtihaastattelussa. (SS 23.2)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.