Keihäsmiehestä Yljpiäviäntäjä

Keihäsmies Antti Ruuskanen, 30 on heittänyt itsensä suomalaisten sydänten sankariksi. On olympiapronssi, Euroopan-mestaruus, Suomen mestaruus, kansallisia ja kansainvälisiä voittoja, mutta eivät yksin keihäskaaret eivät tähän saavutukseen kanna.Pielavedellä on kasvanut huippu-urheilija, jonka sana kantaa kuulijan hyvän mielen metriluvulle.

Huippu-urheilu  ei tunnu ihan yhtä haudanvakavalta puuhalta kuin millaisena se yleensä esitetään,   kun kuulee Antin selittävän tavoitteitaan:  ”Voe kun voettas vielä Laakkasen Juhalta Pielaveen ennätyksen”.

Ruuskanen

Suomen Urheiluliiton herrat onnittelemassa, puhumassa liiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi,  seuraavina toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä, lajivalmentaja Kari Ihalainen ja valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Oman murteen käyttö on tehnyt savolaisesta Antti Ruuskasesta samanlaisen kansallisen ikonin   – vai sanoisiko ilonaiheen?    kuin pohjalaisesta Juha Miedosta.

Leppoisa, terveesti itsetuntoinen, esimerkillinen urheilijapersoona on myös  vahvistanut kuvaa positiivisesta savolaisuudesta. Niinpä Savon kielen seura antaa ossoovasti ja rohkeesti savon murretta puhuvalle Ruuskaselle Yljpiäviäntän arvonimen.

Titteli ei ole mitään tusinatavaraa, sillä se on vasta toinen lajissaan. Ensimmäisen saaja oli kotiseutuneuvos Unto Eskelinen (1921-2013), jonka savolainen sanakirja Kieljkiäryleitä viritti murreboomiksi nimetyn uuskäytön koko maassa.

Yljpiäviäntäjän –tittelin kunniakirja luovutettiin tuoreelle keihäänheiton   Euroopan mestarille Pielavedellä 25.8 pidetyssä kansanjuhlassa. Paljon muutakin ojennettiin, kun arviolta puolentoista tuhatta  henkeä ahtautui juhlaa todistamaan. Viimeiset 300 tulijaa piti ohjata Suojalaan seuraamaan juhlaa videoscreeniltä.  Ylen alueuutisiinkin  sisältyi suora haastattelupätkä Pielaveden juhlasta.

 

Ruuskas Antti2

Savon kielen seura nimesi sanavalmiin Antin Yljpiäviäntäjäksi. Onnittelemassa sihteeri Eila Ollikainen, puheenjohtaja Seppo Kononen, varapuheenjohtaja Tuula Ollila ja Teuvo Laakkonen.

Ruuskasen rantarojekti

Täsmälleen kuudelta asteli   seuduilla näillä tunnettu kalamies Antti Ruuskanen  koululaisten ongenvapoineen muodostamaan kunniakujaa pitkin sisään   ja asettui avovaimonsa Tuula Moilasen kanssa istumaan salin etuosaan korokkeelle.

Ensimmäisenä esitti onnittelut Pohjois-Savon kuntien edustajana kansanedustaja Elsi Katainen, kiitellen mestariurheilijan luonteenominaisuuksia. ”Sinun toimintaasi leimaa avoimuus, nöyryys, tahto ja ilo. Maailmalla meiltä pielavetisiltä kysellään,   että onko se Antti   todella yhtä mukava kuin haastatteluissa ja voi sanoa että on!   Me kaikki ollaan rakastuttu sinuun! ” henkäisi hän    lopputunnustukseksi.   Pohjois-Savon Liiton lahjoittama isännän viiri on lipputankoa odotellessa lupa laittaa liehumaan vaikkapa  joutilaiseen keihääseen.

Kunnanjohtaja Mika Sivula paljasti puheessaan Pielaveden kunnan antaman tunnustuksen, minkä laatua oli etukäteen puheissa arvailtu: . Ruuskasen rantarojekti, johon sisältyy 15 metrin venelaituri, rantarakentamisen ja maansiirtotyöt. Tunnustus on jatkoa kaksi vuotta sitten olympiamitalista annetulle venelahjalle. _”Ajateltiin ensin voittoheiton pituista laituria mutta eipä venettä enää olisi tarvittu”, veisteli kunnanjohtaja. .

Juhlan juontajan, Pielaveden Sammon puheenjohtajan Timo Perälän haastattelussa kerrattiin uran vaiheita.   Antti jakoi kiitosta valmentajilleen, joista kaksi oli mukana, ensimmäisen katsellessa pilven reunalta. Tenho Raatikainen otti 9-vuotiaan valmennettavaksi ja neuvoi perusasiat, Antero Puranen opetti tekniikan ja teki 70-80 metrin heittäjän, Aki Parviainen pani piänupin kuntoon.

”Jossain vaiheessa tiesin, että kirkkaimpaan mitaliin tärähtää joskus, ja nyt tärähti!   Kahdeksankympin yli pystyy heittämään huonoissakin olosuhteissa.”

Tulevaisuudessa   Rion olympialaisten kultamitali kiinnostaa ja jo ensi vuonna ovat MM- kisat Pekingissä. Suurvoittoihin Antilla on ollut ”hijas sytytys”  eli yli kolmenkympin, ja vielä on se kuuluisa Pielaveen ennätyskin rikkomata.

Suomen Urheiluliiton 15 000 euron EM-bonuspalkinnon luovuttivat puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi, toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä, keihään lajivalmentaja Kari Ihalainen ja valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.   ”Rion rojektiin” on luovuttajien   mielestä nyt helppo lähteä.

Urheiluliiton herrat muistuttivat 22-23.11 yleisurheilugaalassa tehtävässä vuoden yleisurheilijan valinnasta, jossa Antti epäilemättä on vahvoilla.  Tiukempaa saattaa tehdä, kun valitaan Savon parasta urheilijaa. Ylä-Savossa on monta mitalistia, iloittiin maakunnan urheiluväen onnittelussa.

 

Ruuskasonnittelu Ruuskanen Antti

Oman kunnan puolesta onnitteli kansanedustaja Elsi Katainen. Yljpiäviäntäjän kunniakirjan on graafikko Timo Fillpuksen käsialaa.

Antin polokka ja suku

Savon kielen seuran perustelut ja onnittelut Yljpiäviäntäjä- tunnustuksen saajalle esitti puheenjohtaja Seppo Kononen.

” Kun meitä savolaisia mainitaan vätökkäiksi ja puhettakin vintätelyks , Antti Ruuskasessa on urheilusankari,  jonka uraa oman murteen rohkea puhuminen ei ole haitannut, päinvastoin. Hänen värikkäät ilmauksensa ovat tehneet hänestä Juha Miedon veroisen kansansuosikin.”

Kononen muistutti keihäänheiton savolaisista voittajaperinteistä. Olympialaisten pronssimitalisti 1950-luvulta Soini Nikkinen (1921-2012) oli syntyisin Kiuruveden Luupuvedeltä  ja renkipoikana nakkeli harjoitukseksi heinäseipäitä kylän poikien katsellessa.

Onnitteluna soittivat Terho Hartikainen, Marja Nousiainen, Johannes Hartikainen ja Seppo Kononen pielavetisen kansanpelimannin Tuure Niskasen ”Antin polokan”,   jonka tahdissa on samaa kipakkuutta kuin keihäs-Antin vauhtiaskelissa.

Sukuseura Ruuskanen-Ruuska kutsui Antti Hermanni Ruuskasen seuran ainaisjäseneksi ja seuraavaan sukukokoukseen kesällä 2016 Rantasalmella. Seuran puheenjohtaja Asko Ruuskanen lupasi pitää huolta, ettei ajankohta häiritse Rion olympialaisia, jos seuran nimekkäin jäsen on siellä osallistumassa.

Onnitteluja esittivät Keiteleen kunta, Kiuruveden kaupunki, Savon ja Pielaveden yrittäjät, Restel , Pielaveden osuuspankki, Pielaveden säästöpankki Optio, Herbalife Finland Oy, Säviän koulu, Jylhän kyläläiset ja työkerho Karhunpesä.

Ruuskasjuhla1

Tervehdysten välillä Tuula ja Antti  hörppäsivät kahvit ja jatkoivat sitten kättelyä.

Sokeri pohjalla

Avopuoliso Tuula Moilanen vastaili Ruuskasten pariskunnan kotielämää koskeviin juontajan uteluihin . Tuula on kotoisin naapurikunnasta Suonenjoelta, mutta ensitapaaminen   tapahtui Tanhuvaaran liikuntaopiston bileissä.

Se ei selvinnyt oliko rakkautta ensi vai toisella silmäyksellä, mutta yhteisiä kiinnostuksen aiheita on löytynyt jo kahdeksan vuoden ajan. Kun kummallakin on liikunnallinen koulutus, juontaja kysäisi yhteisen yrityksen perustamisesta.  Ei oikein ottanut tulta,   nyt on urheilu etusijalla.

Antin lempiruoka on yläsavolainen mykyrokka Aulikki-äidin perinteiseen tapaan keittämänä.   Tuulan reseptillä   Antti joskus itse valmistaa paistetun hirven sisäfilee.

Ja mattojen tamppaaminen on kuulema keihäsmiehelle hyvää treeniä!.

Mitalikahvit sinivalkoisine leivoksineen tarjosi Savon Voima, joka lupaili myöhemminkin palata Antin kanssa asiaan. Kaikesta huomasi, että paikkakunnan liike-elämä seisoo urheilijan tukena, pitäjäläisten henkisestä tuesta puhumattakaan.

Kaikkia heitä Antti Ruuskanen halusi muistaa kiitoksillaan. ” Tämä kantaa talvella vaikeina hetkinä. Te kaikki olette yhtä tärkeitä nostamaan suomalaista urheilua huipulle !”

ruuskanen kopio