Osmo Hänninen johti Savon kielen seuraa 32 vuotta Nyt vuorossa poeka oman kielen keskeltä

Osmo Hänninen johti Savon kielen seuraa 32 vuotta

Nyt vuorossa poeka oman kielen keskeltä

Savon kielen seuran vuosikokouksessa 29.3.koettiin historiallinen hetki. Kun seuran sääntöjen kohtaa ”valitaan joka toinen vuosi puheenjohtaja” on perustamisesta lähtien tulkittu sananmukaisesti ja valittu puheenjohtajaksi professori Osmo Hänninen, 74 , hän halusi nyt 32 vuoden jälkeen siirtyä syrjään seuran ohjaimista. Uudeksi puheenjohtajaksi kokous valitsi yksimielisesti artikkelitoimittaja Seppo Konosen, 68 Kuopiosta.

WPj.t

Kunniapuheenjohtaja Osmo Hänninen (vas)  ja uusi puheenjohtaja Seppo Kononen

Sukupolvien vaihdoksesta ei oikein voi puhua mutta taustan mukana tuomasta näkemyserosta. Osmo Hänninen muutti 1970-luvulla Savoon ensimmäisten Kuopion yliopiston professorien joukossa ja on akateemisen uran ohessa tullut tunnetuksi savolaisuuden unilukkarina ja puolestapuhujana. Nyt uatran kärkeen asettui syntymäsavolainen Seppo Kononen, joka on laajentanut lehtimiehen näkemyksiä työskentelemällä maakunnan ja kotimaan ulkopuolellakin.

– Terve männöö Osmo ja tervetulloo Seppo, toivotti pitkään seuran hallituksessa jäsenenä ja varapuheenjohtajana toiminut Ritva Kokander eroavalle puheenjohtajalle osoittamissaan sanoissa.

_- Sinulla on ollut uranuurtajan armolahja kuten olen aikaisemminkin sanonut. Olet ollut enemmän kuin rohvessori, olet ollut rohveetta, kun tulit sanomaan, että meillä on jottaen sellasta mitä ee muilla ja rohkasit tuomaan esille! Nyt on nostoo paekalle oma poeka oman kielen keskeltä!

Eroavan puheenjohtajan Osmo Hännisen mielestä hänellä on kiitoksen syytä, niin paljon täällä on tullut lisää elinvuosia nauramalla. Savolaisten heimo ei hänen mielestään ole saanut ansaitsemaansa arvostusta esimerkiksi siitä työstä mitä he tekivät raivattuaan Karjalan ja Ruotsin metsiä asutukselle. Jos savolaiset eivät uskalla olla omia itseänsä on se kuin yrittäisi nousta kivi sylissä ylös.

Vaikka Osmo Hänninen on asunut lähes neljäkymmentä vuotta Kuopiossa, savon murretta hän ei ole ole oppinut viäntämään, mikä on ollut leikinlaskun aihe Savon kielen seuran piirissä. Mutta savolainen hän on sukujuuriltaan, isä Hankamäestä jossa on suvun kantapaikka ja äiti Tyrnävältä.