Hannakaisa Heikkinen Savon murremestariksi

Terveystieteiden maisteri ja emäntä Hannakaisa Heikkinen puhui itsensä Savon uusimmaksi murremestariksi lauantaina Kuopiossa. Heikkinen emännöi nykyisin karjatilaa Ylä-Savossa Kiuruvedellä, mutta hänen suku- ja kielelliset juurensa ovat Koillis-Savossa Muuruvedellä ja Juankoskella.

HK Hk

Vuoden 2015 murremestari on istunut aiemmin myös yhden kauden eduskunnassa ja pyrkii sinne uudelleen huhtikuun vaaleissa. Savon kielen seuran järjestämässä murrekisassa hän ei puhunut kuitenkaan politiikkaa, vaan kertoi lapsuuden sattumuksistaan navettatöissä kotitilallaan.

Tuomaristo kiitteli Heikkisen savolaista puheenpartta erittäin luontevaksi. Ensi kesän uusi murremestari pääsee tavoittelemaan myös koko maan murremestaruutta valtakunnallisessa kilpailussa, jonka Suomen heimojen liitto järjestää heinäkuun 8. päivänä Kajaanissa.

Lauantain kilpailuun osallistui kaikkiaan yhdeksän murteen taitajaa pääosin Pohjois-Savosta, mutta välillä kuultiin myös itäsavolaista mie ja sie -murretta. Savontaja ja toimittaja Olavi Rytkösen juontaman kilpailun tuomareina toimivat tunnustetut murteen taitajat, takavuosien murremestarit Risto Lappalainen ja Matti Korhonen, näyttelijä Auli Poutiainen ja Helsingin yliopiston Savolaisessa osakunnassa kannuksensa hankkinut Jari Känninen.

Murre voi tänään hyvin kaikissa Suomen maakunnissa. Esimerkiksi Savossa ei pidetä enää minään ihmeenä, jos papit saarnaavat ja julistavat sanaa kirkoissa savoksi. Yhtä lailla ovat rohkaistuneet virkamiehet sitä kieltä, jonka he ovat kotonaan oppineet. Käyttämään.

Politiikassakaan ei kaihdeta enää puhumasta murretta. Nyt työtään päättelevästä eduskunnasta on tunnistanut savolaisiksi vaikkapa keskustan iisalmelaisen Seppo Kääriäisen tai perussuomalaisten kuopiolaisen Pentti Oinosen.