Torikansa otti murretorin omakseen

Savon kielen seuran murretori palasi viiden vuoden jälkeen Kuopion kauppatorille 16-18.7. Komeasti palasikin, avajaispäivänä torilavalla esittäytyi neljä Savon murremestaria, kukkasena keskellä tuore Suomen murremestari Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä.

IMG_0218

Sää ja yleisö suosivat kauppatorin lavalle palannutta murretoria..

17.murretorin avajaiset olivatkin mainio paikka Kajaanissa pidettyjen heimojen välisten kisojen terveisten kertomiseen. Mikä tärkeintä, henkilökohtainen Suomen mestaruus säilyi seuraavat kaksi vuotta edelleen Savossa. Hannakaisa Heikkinen esitteli komean kiertopalkintopytyn, joka sai muutaman aprikoimaan tokko nousviikolla esittelyyn tuleva ÄnHooÄllän voittocuppi komeudessa vetää sille vertoja.

Monessa lajissa savolaiset siis ovat huipulla. ”Kulttuuri-ihmiseksi voi tulla käyttämällä omaa murrettaan. Erityisesti isovanhemmat voivat sitä oppia jakaa lastenlapsille”, muistutti mestari.

Savolaisen kielitaidon muut edustajat kisoissa olivat Savon ukon prototyyppi Matti Korhonen Lapinlahdelta ja nuoremman polven neuvontamies Jari Känninen Siilinjärveltä, joukkueenjohtajana varapuheenjohtaja Tuula Ollila.

Perjantaina esiteltiin paikallislehti Uutis-Vieterin murrenumero, järjestyksessä 11. Siilinjärveläiset ovat päätoimittaja Seppo Timosen mukaan niin tuskastuneita kuntaliitospuheisiin että esittävät kuntasiitoksia.

Vuorollaan yläsavolainen huumoriyhte Mahottomat ja Heinäahon näytelmäpiiri osoittivat, että huumoria on muutakin lajia kuin telkkarin Putouksen. Se parhain nousee arkielämästä. Maikki Korhosen komedialliset kyvyt yltävät jo mille tahansa stand-up –lavalle.

Savolaisesta hulluudesta usein mainitaan mutta harvoin palkitaan. Valtakunnallisen kylätoiminnan myöntämä XIII kylähullun arvonimi kyläaktiivi Arja Huoviselle Leppävirran Soinilansalmelta on yksi näitä virallisia tunnustuksia. Hänen edustamansa Soinilansalmen kyläyhdistys tullut tunnetuksi omaperäisistä tempauksistaan, jotka on osattu aloittaa ja lopettaa ajallaan kuten talvitemppelien rakentaminen – kunnon talvet nimittäin loppuivat. Virtaa kylillä riittää, äskettäin Pöljä sai Vuoden kylän arvonimen. Päivän päätteeksi Risto Lappalainen pudotteli lavalta rautaisannoksen ”täss Savon joukko tappeli”-historiaa.

Päätöspäivä meni keveiästi karjalais-savolaisen laulun ja runon merkeissä. Karjalaispoika Markku Pesonen ei ole syntynyt ”Karjalan kumbusil” vaan Savossa, mutta sitä kauniimmin hän niitä muistelee. Nilsiän pussihousumiesten kaiho ulottuu Tahkon rinteisiin. Vivahteensa savolaisuuteen kävivät tuomassa vapaaehtoiset Rauno Seppänen ja Vilho Laakkonen.

Murretorin leppoisasta menosta kuuluu ansio juontajille Seppo Konoselle ja Aapeli Rummukaiselle. Siinä vakka ja kansi ovat löytäneet toisensa ja soittopelinsä! Olosuhteetkin suosivat, sateesta ei tietoakaan. Torikansa teki kauppaa ja pysähteli nauttimaan kuulemastaan. Murremestari Irja Turusen avajaispäivän runo ”Kultainen Kuopio” oli ennustellut tunnelmaa, johon varapuheenjohtaja Tuula Ollilalla päätössanoissa oli helppo luvata jatkoa ensi kesänä.

IMG_0224

Huumoriyhtye Mahottomilla on omat sovitukset ja instrumenteistakin osa itse tehtyjä.