Kolme päivää kielkylpyä Kuopion murretorilla

Napolin lahja Savolle, syntyperäinen italialainen  murremestari  Paco Nucci  käänsi katsojien pään Kuopion murretorin avajaisissa  torilavalla.   Pää lattiassa, jalat laipiossa hän kertoili  mikrofoniin  miten tuli Savoon ja havainnostaan  miten savon murretta viännetään.

Ei millään pahalla, se on savolainen puhevika.  Yläleuka männöö vasemmalle,  alaleuka oikeelle,  ja niin joutuin ettei puhuja ite huomoo, selvitti  mestari  ja toimittautui   lattialta pystyasentoon niin livakasti ettei sitäkään  heti huomannut.

Paco Nuccin mielestä savon murteen  oppimista edistää jos kävelee tuon tuostakin torin poikki,  kuuntelee ihmisten juttuja ja rupeaa puheisiin.

IMG_0390

Nilsiän pussihousukerho

Kuopion torilla tarjottiin kielkylpyä torstaista lauantaihin (21-23.7)  Savon kielen seuran järjestämällä murretorilla.  Kolmeen päivään sisältyi  huumoria, puhetta ja musiikkia torilavalta.   Kolmantena päivänä kylvetettiin  yhteisesti karjalaisten kanssa,  onhan karjalan kieltä ja murretta puhuttu Pohjois-Savossa  seitsemän vuosikymmentä.

Joka  päivä  myös laulettiin yhteisesti Kallavesj-laulu, jonka virallinen satavuotispäivä on elokuussa.

Savon kielen seuran puheenjohtaja Seppo Kononen piirteli avaussanoissa savon murteen rajoja Imatralta Ranualle, Ilomantsista Evijärvelle  ja uskoi niiden sisällä meidän  toinen toistaan ymmärtävän.  Vielä haaskempoo  jos ei ihan kaikee ymmärräkään, hän tuumi.

Murremestari  Hannakaisa Heikkinen lupasi murrepuheen hallitsevana Suomen mestarina valmentaa nykyistä mestaria ensi vuoden SM-kilpailuun. Eeva-Liisa Pennasella oli uutisia  Kalmalahden kolmesta taistelusta, joista  viimeisin on koskenut koulun rakentamista. Muutama  virsun kitkaas  tarvitaan ennen kuin koulu  saadaan, oli hänen arvionsa.  Avajaisten musiikkipuolesta vastasivat  Aapeli Rummukainen ja Kuopion pelimannit.

Perjantaina  lavalle noussut Nilsiän pussihousukerho lauloi mutta protestoi Esa Pakarisen säettä  keskustas on  tori Kuopion, onhan koilliskulmalta on tätä nykyä  aika matka torille.  Salme Harjusen kuvailun kohteena oli Säyneisen kylä,  Tarja Krögerin  Kuopion keskusta,  muutaman kuukauden kuluttua  yhtä ja samaa kaapuntia molemmat.

 

IMG_0392

Anneli Lujanen, (oikealla)  asuna  feressi  ja Pirjo Stranden sarafaani

Karjalais-savolaisen päivän juontajat Anneli Lujanen ja Pirjo Stranden toivat lavalle naisellista arvokkuutta  puvuillaan. He olivat pukeutuneet   feresiin ja  sarafaaniin,  jälkimmäisen luatija oli  vasta eilisiltana ehtinyt  purkaa hameesta harsinlangat.

Naiset  sanoivat pagisevansa mummon karjaloa, jota he olivat  opastunna koulussa ja välillä unohdunna, nyt eläkkeellä ruvenneet uudelleen muistelemaan. Somalta kuulosti vaikkei ihan kaikkea ellettynnä.

Pienen oppitunnin jälkeen jotakin osattiin. Persoonapronominit ovat  minä, sinä, häi, myö, työ, hyö .  Lauantai on suovattu, sunnuntai pyhäpäivä.

Viktor Jetsu, eläkkeellä oleva kanttori lauloi komeasti pajoja. Tunnettuun Laps olen kauniin  Karjalan-lauluun  hän  on kääntänyt  karjalankieliset sanat Vunukko olen tsoman Karjalan.  Säestyksestä huolehti tanjalkalla  Teuvo Leskinen.

IMG_0393

Heinäahon näytelmäpiirin karkausvuoden  sketsi

Päätöspäivän savolainen osuus oli Heinäahon näytelmäpiirin käsissä. Karkausvuoden vaaroista kertova sketsi on ohjelmistossa joka neljäs vuosi, joten ei pilata yllätystä  juonta paljastamalla.  Naurutakuulla sitä voisi mainostaa.

Eila Ollikainen