Murremestariksi talkkunan voimalla

Savossa on tiedetty aina, että ”talkkunassa on voima ja terveys”. Savon vuoden 2019 murremestaruuskilpailussa todettiin, että talkkunan pitkäaikaisella käytöllä ihminen saa itselleen myös kasvantavääräät leukaperät. Näin siksi, että uudeksi murremestariksi itsensä haastellut kuopiolainen Mikko Kokkonen on talkkunan valmistaja jo neljännessä polvessa. Kurkiharjun Rantalan tilalla tätä savolaista perinneherkkua on tehty yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1914 lähtien.

Kuopiolaisesta Mikko Kokkosesta tuli Savon vuoden 2019 murremestari kaikin tuomariäänin, kertoi arviointia johtanut Savon kielen seuran varapuhernjohtaja Tuula Ollila.

 

Talkkunastakin Kokkosella olisi varmasti puhelemista riittänyt, mutta kolmiminuuttisessa kilpailutarinassaan hän kuvaili herkullisin sanankääntein, mitä kaikkea oli tapahtunut, kun hän oli käynyt ostamassa sianporsaan naapurikylästä Jännevirralta Hannu Hyväriseltä, presidentti Martti Ahtisaaren Eeva-vaimon veljeltä.

Näiltä pohjilta porsaskin ristittiin presidentin kaimaksi. Tätä Kokkonen ei tosin tohtinut kertoa Eeva Ahtisaarelle, joka oli hänelle myöhemmin soittanut ja tilannut Mäntyniemeen Rantalan talkkunaa saatuaan maistaa sitä muutaman kerran Kuopion-matkallaan.

Talkkunafarmari on tiedetty hyväpuheiseksi mieheksi, mutta murremestaruuskilpailuihin hän osallistui nyt ensi kertaa – ja nytkin aivan viime tipassa.

Kehotuksen osallistumisesta hän sai vasta edellisiltana ystävältään, kahden vuoden takaiselta murremestarilta Fransisco ”Paco” Nuccilta, johon hän oli tutustunut 1990-luvulla messumatkoillaan. Kilpailun jälkeen Nucci kertoi tienneensä etukäteen ystävänsä menestyksen. ”Näin yöllä unen, että Mikko voittaa”, kuten sitten kävikin.

Julkisena puhujana Kokkonen ei ollut missään nimessä ensikertalainen, vaan talkkunanvalmistuksen ohessa hän on kiertänyt eri puolilla maata omien sanojensa mukaan ”myymässä maalaisjärkeä yritysten johtajille, miten koneet saadaan pyörimään”.

Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti myös Finnpulp-hankkeen nostattamassa Kallaveden suojeluhankkeessa. Ennen murremestaruutta hän tuli jo hyväksi kakkoseksi kansanäänestyksessä suosituimmasta kuopiolaisesta.

36 vuotta toiminut Savon kielen seura on nimennyt murremestareita vuosituhannen vaihteesta lähtien. Tämänkertaiseen murremestaruuskisaan lähti mukaan kaikkiaan kahdeksan henkilöä – neljä naista ja neljä miestä – eri puolilta Pohjois-Savoa.

Vuoden 2019 murrekisaan lähti mukaan kahdeksan savon taitajaa. Taso oli tuomariston ja yleisönkin mielestä kilpailuhistorian korkein.

Tuomaristokolmikon muodostaneet seuran hallituksen jäsenet Tuula Ollila, Auli Poutiainen ja Keijo Karhunen kiittelivät, että puheiltaan kilpailu oli kaikkien aikojen korkeatasoisin.

Milja Tuovinen Varkaudesta kertoili runomitalla ihmiselon eri puolista ja Terttu Rautiainen Tervosta harharetkistä pikkuauton kuskina. Anneli Hujala Siilinjärveltä muisteli värikkäästi käyntiään lääkärillä suolivaivojen vuoksi ja Pirjo Kartano Kuopiosta taas, millaista oli olla tyttösenä sahalla töissä Iisvedellä.

62 vuotta itseään puhumalla elättänyt Juha Uhlgren sanoi tulleensa kisaan Rautavaaralta ”rikkinäisen kapulasillan takaa”. Vieläkin kauempaa oli saapunut muuruveteläissyntyinen Juha Mertanen, joka Sastamalaan muuttaneena kertoi, millaista on elää savolaisena jäyhien satakuntalaisten joukossa. Pekka Vepsäläinen Vesannolta hauskutti Pohjois-Savon liiton maakuntasalin yli satapäistä kuulijakuntaa tuttavansa Aalen emävaleilla.

Tavan mukaan kilpailussa valittiin vain murremestari, kaikki muut olivat hyviä kakkosia. Uusi mestari ja muutama muukin kilpailuun osallistunut esittäytyy suurelle yleisölle ensi kesän murretorilla Kuopiossa heinäkuun alussa. Elokuussa Savon kolmihenkinen joukkue kisaa Suomen-mestaruudesta Helsingissä.

Seppo Kononen