Raumalla kilpaillaan murteella puhumisen Suomen mestaruudesta

Raumalla kilpaillaan murteella puhumisen Suomen mestaruudesta Olkoonpa se kielj tai giäl

Suomen kielen murteista poikkeavin kuulijan korvaan lienee Rauman murre eli Rauman giäl. Sille on ominaista sanojen lyhentely, oma intonaatio ja germaanisten kielten lainsanat. Sanoja on tullut merimiesten kielen mukana myös virosta, ranskasta ja venäjästä.

Rauma on siis huippupaikka meikäläisille murteiden osaajille kokoontua kilvoittelemaan keskinäisestä paremmuudesta. Suomen Heimot ry:n joka toinen vuosi järjestämä murteella puhumisen SM- kilpailu käydään ensi kesänä 24.7.2011 Raumalla.

Paikkana on kulttuuritalo Poselli, kanaalin rannassa, Vanhan Rauman alueella. Kilpailujen käytännön järjestelyistä vastaa Nousee Satakunnan kansa. Kaupungissa on viikonloppuna runsaasti muutakin ohjelmaa, mm. avataan Rauman pitsiviikko.

Raumalaisilla itsellään on puolustettavana murteella puhumisen SM-kilpailussa kahden vuoden takainen joukkuekilpailun voitto. Savosta lähtevät yksilökilpailuun ainakin kahden vuoden murremestarit Marjatta Miettinen ja Irja Turunen ja jälkimmäisen aikomuksen mukaan ”voetto tulloo huastamalla”.