Toimintakertomus 2000

HALLITUS: Hallitukseen kuuluivat v. 2000 varsinaiset jäsenet : Puheenjohtaja Osmo Hänninen, Kuopio (01); varapuheenjohtaja Aarno Kellberg, Iisalmi (02); sihteeri Tiina Airaksinen, Kuopio (02); Olli Murtorinne, Kuopio (02); Eila Ollikainen, Kuopio (02); Leo Puurunen, Lapinlahti (02); Mauno Ikäheimonen, Kuopio (01); Olavi Rytkönen, Kuopio (01); Aune Räsänen, Vehmersalmi (01); Unto Sopanen, Kuopio (01); Hilkka Wilkman, Mikkeli (01). Varajäsenet: Anna-Liisa Happonen, Tuusniemi (01); Arvo Hyvönen, Helsinki (01); Ritva Kokander, Kuopio (01); Seppo Kononen, Kaavi (01); Osmo Pekonen, Jyväskylä (01) ja Outi Vuorikari, Kuopio (02), Marja Linnove (02), Pekka Ropponen (02). Suluissa oleva numero tarkoittaa erovuotta!
Aakustin toimittaja Marja-Riitta Saastamoinen osallistui kokouksiin.

Seuran sihteeri Tuomo Loikkanen luopui tehtävästään kuten myös rahastonhoitaja ja Aakustin toimittaja Lassi Koponen. Aakustin toimittajaksi valittiin Marja-Riitta Saastamoinen ja Tiina Airaksinen valittiin sihteeri-rahastonhoitajaksi. Tiinan lähdettyä opiskelemaan muualle kesäkuussa valittiin sihteeri-rahastonhoitajaksi Eija Luostarinen.

Hallituksen kokouksia pidettiin 7 kertaa. Tammikuun 31. päivänä hallitus oli mukana Pohjois-Savon liiton tiloissa, jossa Kirsi Moisanderin johdolla suunniteltiin Tuhatvuotisen Savon tapahtumia. Mukana oli kuntien edustajat, lähinnä kulttuuritoimistoista. Kokoukset olivat ilmeisesti värikkäitä, koska Aarno Kellberg oli sitä mieltä, että seuran kokouksista saisi hyviä näytelmän aiheita!

Jäsenistö: Jäseniä oli 196, uusia jäseniä tuli 16 henkeä, muutamia luopujiakin oli.

Aakusti: Seuran jäsenlehti Aakusti ilmestyi viisi kertaa ja se painettiin Suonenjoen Kirjapainossa. Osa painatuskuluista katettiin mainoksilla. Aakustissa pyrittiin seuraamaan murreasioita koko valtakunnassa ja yleisesti kulttuuria ja kirjallisuustapahtumia.

Vuosikokous: 18.3.2000 Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa. Maakuntasuunnittelija Seija Hakkarainen esitelmöi aiheesta ”Kulttuuri ja Itä-Suomen tavoite 1 -ohjelma 2000-2006”. Tuhatvuotisen Savon projektipäällikkö Kirsi Moisander Pohjois-Savon liitosta kertoi tulevasta Tuhatvuotisen Savon toiminnasta ja tapahtumista.

Yleistä: Koko uuden vuosituhannen ensimmäinen vuosi oli maakunnan pohjoispuolella yhtä tuhatvuotisen Savon juhlaa, joka oli alkanut jo edellisen vuosituhannen viimeisenä vuonna maakunnan eteläisessä osassa. Tammikuun 19:ntenä oli vahdin vaihto Varkauden Portissa. Vaihdossa olivat mukana Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja Jyrki Myllyvirta ja maakuntajohtaja Eero Aarnio ja Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki ja maakuntajohtaja Antti Mykkänen. Yhdessä Pohjois-Savon liiton, kuntien ja erilaisten järjestöjen kanssa seura hahmotteli juhlavuodelle moninaisten tapahtumien sarjan, joka tarjosi periaatteessa jokaiselle tämän päivän savolaiselle jotakin jokaisella paikkakunnalla. Käytännön organisaattorina toimi Pohjois-Savon liitossa projektipäällikkö Kirsi Moisander. Seuran puheenjohtaja ja muutkin seuralaiset osallistuivat aktiivisesti yhteisiin suunnittelupalavereihin.

Juhlinta aloitettiin Vehmersalmelta ja päätettiin Varkaudesta Sukevalle yltävän maisemataideteoksen valmistumiseen. Monissa kunnissa tuhatvuotisjuhlintaan liittyviä tapahtumia ja tilaisuuksia järjestettiin useampia. (Liite). Osa oli vanhempaa perua perinteisiä pitäjäjuhlia savolaisteemalla terästettynä – mutta paljon oli myös ihan uutta ideointia. Muutamat uudet tapahtumat osoittautuivat niin hyöteiksi ja elinvoimaisiksi, että niistä saattaa kasvaa uutta savolaista tapakulttuuria ja perinnettä.

Tuhatvuotisjuhlinta huipentui Pohjois-Savossa elokuun alkupuolelle. Kuopion torilla pidettiin murreviikkoa, joka päättyi reippaaseen ja iloluontoiseen savolais-karjalaiseen vuoropuheluun torikansan edessä. Karjalaiset ovat olennainen osa savolaista elämänmenoa sotien jälkeen, jolloin he joutuivat pois kotisijoiltaan ja juurittumaan uudelleen muualle maahan. Murretorin torjmestareina toimivat pääsääntöisesti Veikko Nissinen ja Unto Sopanen.

Samaisena aurinkoisena lauantaina elokuun 12. päivänä seura liittyi jatkoksi juhlakulkueeseen, jossa Pohjois-Savon eri kunnat ja kaupungit kukin omalla tavallaan kertoivat omasta historiastaan ja elämänmenostaan. Monet painottivat historiaa, mutta seura katsoi eteenpäin ja pukeutui sen mukaisesti futuristisiin tulevaisuuden asuihin. Torin tuntumasta ja sen kiertänyt kulkue matkasi halki kaupungin satamaan, jossa pidettiin maakuntajuhla. Noin 10 000 ihmistä seurasi kulkuetta hurraten, vilkuttaen ja kameroita käytellen. Tunnelma oli kuin etelän karnevaaleilla.

Sunnuntaina 13.8. pidettiin Kuopion kaupungintalon juhlasalissa Savon kulttuuripäivien pääjuhla. Juhlapuheen piti professori Marjatta Lyyra Templen yliopistosta Philadelphiasta Yhdysvalloista. Hän toivotti savolaiset tervetulleeksi amerikansuomalaisten FinnFest 2001 -juhlaan Philadelphiaan heinäkuussa 2001. Yhdysvaltain itsenäistymisen ratkaisseen John Mortonin (Jussi Marttisen) suvun edustajien tervehdyksen toi Sarah Lewis Kanadasta.

Savolaista henkeä uljaasti kohottaneen juhlan kohokohta oli, kun kotiseutuneuvos Unto Eskelinen nimettiin seuran aloitteesta yljpiäviäntäjäksi. Titteli on ainutkertainen, ja sillä korostetaan Eskelisen ainutkertaisia ansioita savon murteen ylläpitäjänä, kehittäjänä ja tunnetuksi tekijänä. Eskelisen laatima savon kielen sanakirja Kieljkiärylöetä oli Suomen ensimmäinen moderni murrekirja ja pani alulle murteiden virkistysliikkeen, jolle ei pysähdystä ole näkyvissä.

Savolaisten mainetta seuran jäsenet puolustivat menestyksellisesti kahdessa murreottelussa eteläpohjalaisia vastaan. Ensimmäinen koitos oli Vihreillä niityillä Kiuruvedellä heinäkuussa, toinen Farmari-näyttelyssä Seinäjoella elokuussa. Savon joukkue Anna-Liisa Happonen, Olavi Rytkönen ja Seppo Kääriäinen otti komean kotivoiton Kiuruvedellä, mutta jäi täpärästi toiseksi Seinäjoella. Näin pisteet menivät tasan 1-1. Savolais-eteläpohjalaista sanallista iloittelua pyritään jatkamaan jossain muodossa myös tulevina aikoina.

Savonkielistä kirjallisuutta tuotettiin vuonna 2000 edelleen, yhtenä merkkitapauksena Raili Pursiaisen kääntämä Katekismus ja Olavi Rytkösen kääntämä Apostolien teot. Ylä-Savossa jatkettiin sen alueen oman murresanaston keruuta ja mietittiin, millä tavoin sanat saatettaisiin painettua kirjaksi. Seuran varapuheenjohtaja Aarno Kellberg kirjoitti Pielavedelle näytelmän Myö ja hyö, jonka ensi-iltaan seura osallistui. Näytelmä kertoo Karjalan evakkojen matkasta ja elosta Pielavedellä. Jo alkuvuodesta ilmestyi Osmo Hännisen toimittamana teos Kreivi Johan Henrik Tawast – eurooppalainen osana kuopiolaisen Snellman-instituutin sarjaa. Teos perustui edellisvuona järjestetyn Tawastin patsasjuhlien yhteydessä järjestettyyn seminaariin.

Savon kielen seura oli ansiokkaasti myötävaikuttamassa siihen, että Anna Tuovisesta tuli kotiseutuneuvos. Suomen Heimojen Liitto: Seurastamme osallistuivat Osmo Hänninen (varapuheenjohtaja), Eila Ollikainen (jäsen) ja Marja-Riitta Saastamoinen (varajäsen) liiton kokouksiin, joita oli kolme kertaa (Seinäjoella, Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella). Hämeenlinnassa 27.5. osallistuttiin kokouksen yhteydessä Hämeen murrekäräjiin ja Valkeakoskella 16.9. samoin Suomen heimojen ensimmäisiin kulttuurikäräjiin. Valkeakoskella savolaisten ohjelmaa esittivät Osmo Hänninen ja Aapeli Rummukainen, jonka laulujen sanat on Ylä-Savon seuran puheenjohtajan Lassi Kettusen tekemiä.

Hallituksen jäsenten aikaansaannoksia: Aune Räsäseltä ilmestyi romaani Iäksi sitoutuneet. Eila Ollikainen oli ansiokkaasti aikaansaamassa Savolaista keittokirjaa Hyvvee ja hyvän parasta. Olavi Rytkönen savonsi Apostolien teot sekä tekas romppupelin Tahdotko Savolaiseksi! Aarno Kellberg kirjoitti kirjan Ponsse 1970-2000; Savon savotoilta maailman markkinoille. Outi Vuorikari ajoi eteenpäin sinnikkäästi liputuspäivää Minna Canthille.

Muihin tapahtumiin osallistuminen: * Seuran sihteeri osallistui syyskuussa järjestettyyn maakuntapäivään Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Pääteemana mitä Helsingissä vaikuttavat savolaiset voivat tehdä maakunnan hyväksi. (Liite) * Marraskuussa Aakustin toimittaja ja sihteeri pääsivät esittelemään Savon kielen seuraa Tartossa järjestetyssä Savo-seminaarissa Savonmaa – vääräleukojen maakunta, jonka järjesti Suomen Viron-instituutti. (Liite) *Osallistuako FinnFest 2001 Philadelphiassa -tapahtumaan ja millä porukalla? Sitäpä pohdittiinkin loppuvuosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.