Toimintakertomus 2007

Toimintakertomus 2007

HALLITUS alkaen 3.3.2007 (Suluissa erovuosi)

Varsinaiset jäsenet:
Puheenjohtaja Osmo Hänninen (09), Anna-Liisa Happonen (09), Seppo Kononen (09), Jukka Lappalainen (08), Matti Lehmonen (09), Eila Ollikainen (08), Leo Puurunen (08), Pekka Ropponen, varapuheenjohtaja (08), Olavi Rytkönen (09), Aune Räsänen (09), jäsenasiat Mirja Smith (08).

Varajäsenet:
Minna Hakaoja (08), Jorma Julkunen (09), Ritva Kokander (09), Pali Pekkarinen (09), Erkki Ryynänen (09), Marja-Riitta Saastamoinen (09), Raija Uhlbäck (09) ja Matti Väisänen (08).

Vuosikokous oli 3.3. Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa Savon murremestaruuskilpailujen yhteydessä.

Osmo Hänninen jatkaa seuran puheenjohtajana, Ritva Kokander valittiin 15.5. varapuheenjohtajaksi, rahastonhoitaja on Raija Uhlbäck Kaija Heiskasen pyydettyä eron tehtävästä. Marja-Riitta Saastamoinen lopetti sihteerin työt. Anneli Valta-Lisitsin lupautui sihteeriksi kokouksessa 15.5. Mirja Smith toimi jäsenrekisterinhoitajana.

Tilintarkastajat: Sylvi Tiihonen ja Asko Ruuskanen. Varatilintarkastajat ovat Maisu Nummi ja Sirkka Väätäinen.

Hallitus kokoontui viisi kertaa; 13.1. Kuopion kaupungintalolla, 3.3.. Pohjois-Savon liitossa, 15.5. Savon Sanomissa, 3.9. Savon Sanomissa ja 7.11. Kuopion Sotaveteraanimuseossa.

Aakusti: Ilmestyi neljä kertaa saaden opetusministeriön kulttuurilehtitukea ja myös Kuopion kaupungin kulttuuriapurahaa. Lehden kokoajaksi lupautui 7.11. Savon Sanomien toimittaja Jukka Nykänen.

Nettisivut: Elina Heiskanen hoiti nettisivujen päivityksen. Syksyn aikana nettisivujen päivitys siirtyi Eero Mantereelle.

Jäsenistö
Jäseniä oli vuoden 2007 lopussa 267, joista 7 on yhteisöjäsentä. Uusia jäseniä liittyi vuoden aikana 21, joista 2 ainaisjäseniä. Seurassa on 33 ainaisjäsentä ja 1 kunniajäsen. 7 kirjastoa tilasi Aakustin vuosikerran. Lahjatilauksia oli 5.

Jäsenmaksutulot 3165 euroa. Jäsenmaksunsa maksoi 182 jäsentä.

Avustuksia saatiin seuraavasti:

J.V. Snellman – juhlavuoden päätösseminaari 13.1.2007 Kuopion kaupungilta 2000 euroa.
Murretorille 2.-7.7.2007 Kuopion kaupungilta
1.000 euroa.SM-murrekisoihin 1.7.2007 Kuopion kaupungilta 1.500 euroa.
Aakustin painatus-/postituskuluihin opetusministeriöstä 1.600 euroa.
Savon Sanomat on tukenut ilmoituksilla Aakustin julkaisemista.
Savon kielen seura kiittää kaikkia avustajia ja lahjoittajia.
Savon kielen seura tuki Pisara meressä –hanketta 150 eurolla.
Hankkeessa kerättiin Unto Eskelisen runot julkaisuksi Lähde rohkeasti matkaan.
Tapahtumia

 • J.V. Snellman –juhlavuoden jo päätyttyä järjestettiin lauantaina 13.1.2007 Kuopion kaupungintalon juhlasalissa suomen kieltä käsittelevä seminaari. Seminaarin annista julkaistiin Erikois-Aakusti 1/07, joka postitettiin mm. uudistuneelle eduskunnalle.
 • Anna-Liisa Happonen sai alkuvuodesta Koillis-Savon Välj´merkki –kulttuuripalkinnon.
 • Savon kuudennet murremestaruuskilpailut järjestettiin Kuopiossa 3.3. Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa. Murremestariksi valittiin Leena Tolppanen Juankoskelta. Kilpailijoita oli kuusi. Ennen kilpailuja pidettiin sekä hallituksen kokous että seuran vuosikokous.
 • SM-murrekisoja varten perustettiin toimikunta, jonka vetäjä oli Asko Ruuskanen. Askolle erityiskiitokset! Kisat onnistuivat 1.7. Kuopion Rauhalahdessa erityisen hyvin, kaikilta järjestelyiltään ja etenkin siksi, että Suomen mestaruuden voitti v. 2006 Savon murremestari lapinlahtelainen Maija-Liisa Korhonen Lapinlahdelta, toiseksi tuli Veikko Seppänen Kainuusta ja kolmanneksi Joonas Autio Pohjanmaalta. Joukkuekilpailun voitto tuli myös Savoon.Kilpailijoita oli 18.Tuomarit olivat: emeritusprofessori Alpo Räisänen, suomen kielen professori Marjatta Palander, kotimaisten kielten tutkija Anneli Hänninen, toimittaja Eila Erkkilä ja toimittaja Seppo ”Kono” Kononen. Tuomariston sihteerinä toimi Kaija Heiskanen ja ajanottajana Erkki Lipponen.

  Heinäahon näytelmäpiiriltä saimme arvokasta talkooapua ja he järjestivät mainiot iltamat.

  Kilpailujen talous:
  Mainostuottoja 1.000 e, lippu- ja arpatulot 2.337 e, Kuopion kaupungin avustus 1.500 e, yhteensä 4.937 e. Kulut olivat 3.744 e, joten nettotuotoksi jää 1.193 e.

 • Kuopion murretori pidettiin 2.7.-7.7. Näkyvimpänä vetäjänä oli Arkki Hyvönen. Jokaiselle päivälle oli sovittu esiintyjät, mutta yleisökin sai esiintyä.
 • Valtakunnallisiin kotiseutupäiviin 9.-12.8. Salossa osallistui useita seuran jäseniä.
 • Minna Canthin jalanjäljillä –näyttelyn pohjoissavolaisista naisista kokosi naisjärjestöjen yhteistyöryhmä NYTKIS. Kuopion pääkirjastossa näyttely oli 13.8.-1.9.2007 ja se lähti kiertämään Pohjois-Savossa. Seurasta esillä mm. Anna-Liisa Happonen ja Eila Ollikainen.
 • Kaustisella oli 7.7.-15.7. oli suuren suosion saavuttanut Savolainen invaasio. Pääesityksessä oli yli 200 esiintyjää ja murretyöpajat olivat hyvin aktiivisia.
 • Seuran jäsenrekisterinpitäjää Mirja Smithiä onniteltiin 3.9. hänen 60-vuotispäivänsä johdosta..
 • Kuopion yliopistossa perustettiin 15.9. valtakunnallinen kirjallisuusyhdistys Suomen sana, jonka hallituksessa on puheenjohtajamme Osmo Hänninen varapuheenjohtajana.
 • Hallituksen jäsen Eila Ollikainen valittiin 38. Savonmuan Hilimaksi. Valitsijoina toimivat Savon Sanomien miestoimittajat.
 • Valtakunnallisten kotiseutupäivien 2009 pääviestiksi on valittu Mualimalle ja takas! Sloganin keksi Marja-Riitta Saastamoinen ja hänet palkittiin Nilsiän kaupungintalossa 26.9.
 • Osallistuttiin Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liiton toimintaan. Liiton hallitukseen kuuluivat seuran edustajina Anna-Liisa Happonen pj., Eila Ollikainen ja varajäsen Marja-Riitta Saastamoinen.
 • Osallistuttiin Suomen Heimojen liiton toimintaan (Osmo Hänninen, Anna-Liisa Happonen ja Mauno Airaksinen). Liittokokous oli 6.10.2007 Seinäjoella monien yhteensattumien vuoksi. Osmo Hänninen toimii rahastonhoitajana ja tilintarkastajat ovat Sylvi Tiihonen ja Asko Ruuskanen.
 • Kohti autonomista ja itsenäistä Suomea –projekti kokoontui vuoden aikana useasti. Asiaan liittyen on Kuopion museossa 26.4.2008-25.1.2009 näyttely ”Täss´ Savon joukko tappeli” Suomen sodasta 200 vuotta ja Leppävirralla tapahtuma. Puheenjohtajana toimii kansanedustaja Markku Rossi ja sihteerinä Osmo Hänninen.Savon kielen seuran hallituksen kokouksessa 15.5. puheenjohtaja esitteli kuvanveistäjä Valter Soinin tekemän pienoismuistomerkkiluonnoksen kapteeni Malmista. Soini on Pietarin taideakatemian kasvatti, Petroskoin yliopiston entinen opettaja ja asuu nykyisin Tampereella. Teoksen muotokieli sai kiitosta, mutta seuralla ei ole varaa toteutukseen ja hanke siirrettiin Kohti autonomista ja itsenäistä Suomea –työryhmälle.
 • Seura on jäsen Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:ssä.
 • Päätettiin nimetä Lassi Koponen seuran kunniajäseneksi. Seura kiittää Lassia erinomaisesta toiminnasta seuran hyväksi. Näkyvin saavutus on kulttuurilehti Aakusti.
 • Eila Ollikainen toimii opetusministeriön kulttuurilehtitoimikunnassa toimikauden 1.1.2008-31.12.2010.
 • Asko Ruuskanen julkaisi kirjan Maataloushommista poliisin töihin.
 • Alpo Räisäsen kirja Kainuun kieltä ja paikannimiä ilmestyi.
 • Maaninkalainen Seija Pitkänen julkaisi Savolaesen allakan ja runoteoksen Ensi keväänä kerään niitä maljakkoon…
 • Leo Puurunen kokosi kirjan Kotirintama Ylä-Savossa 1939-45.
 • Eila Ollikainen kokosi Pentti Karvosen kanssa 40 vuotta täyttäneestä Asunto-osakeyhtiö Pankkosadosta kirjan Pankolla on hyvä olla.
 • Tuusniemellä ilmestyi Oekeehin immeisten sanakirja, jonka kokoamisessa Anna-Liisa Happonen on mukana. Kirja ilmestyi uusittuna, ensimmäinen painos v. 1982.
 • Reino Erikssonilta ilmestyivät kirjat Aikamatka Iisalmen I Apteekki 1857-2007 ja Miilu-Tuomas.
 • Asta Vuokkomaan kirje Hiirekorvavahtooja ilmestyi loppusyksystä. Kirjassa on 65 sivua savonkielistä proosaa.
 • Matti Lehmoselta cd-levy Lakintäysi laulelmia.
 • Rutakon Kojjootti alias Raimo Rönkkö julkaisi cd-levyn Etsin, etsin, etsin

Lataa toimintakertomus tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.