Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus 2009

Savon kielen seuralle kulunut vuosi 2009 oli 28. toimintavuosi ja sitä värittivät omien tapahtuminen ohella Suomen Kotiseutuliiton 61. valtakunnalliset kotiseutupäivät Nilsiässä teemalla Mualimalle ja takas! Seuran jäsenet esiintyivät ryhmänä kotiseutupäivien avajaisten kavalkadissa, ja jäseniä osallistui myös kaikkiin kotiseutupäivien tilaisuuksiin Koillis-Savossa ja Kuopiossa.

Vuosikokous

Savon kielen seuran vuosikokous ja sen yhteydessä pidetty murremestaruuskilpailu pidettiin 14.3. 2009 Pohjois-Savon Liiton Maakuntasalissa. Kahdeksankymmenpäisen yleisön joukossa istui myös vieraaksi saapunut Porin murrepiirin 18 jäsenen ryhmä. .
Vuosikokous valitsi puheenjohtajana 2009-2010 jatkamaan professori Osmo Hännisen. Seuran sihteerille Birgitta Pajusillalle myönnettiin pyytämänsä hallituksen jäsenyydestä ja hänen tilalleen jäljellä olevaksi vuodeksi valittiin Ritva Kokander. Erovuoroiset varsinaiset jäsenet Anna-Liisa Happonen, Seppo Kononen, Matti Lehmonen, Olavi Rytkönen ja Aune Räsänen valittiin kaksivuotiskaudeksi uudelleen,. varajäseniksi Ritva Kokanderin tilalle Anneli Valta-Lisitsin sekä kaksivuotiskaudeksi Tuula Ollila, Marianna Falkenberg ja Veijo Martikainen. Tilintarkastajiksi valittiin Asko Ruuskanen ja Sylvi Tiihonen, varatilintarkastajiksi Maisu Nummi ja Sirkka Väätäinen.

Murremestaruuskilpailut

Vuosikokouksen jälkeen pidettyyn Savon murremestaruuskilpailuun osallistuivat Esko Mykkänen, Anna-Liisa Happonen, Vexi Itkonen, Vilho Laakkonen, Matti Lehmonen ja Jouko Kröger. Tuomariston kokeneena puheenjohtajana oli Olavi Rytkönen ja jäseninä Auli Poutiainen, Anna-Leena Poutiainen ja Risto Lappalainen. Heidän valintansa murremestariksi oli autonkuljettaja Jouko Kröger Oravikoskelta, valttina leppoisa jutustelu ratin takaa, matkan varrelta.

Jouko Kröger, Matti Lehmonen ja edellisen vuoden murremestari Kalevi Puronheimo edustivat Savoa murteella puhumisen SM-kilpailussa 25.7 Kuortaneella. Kilpailun järjestäjänä oli Etelä-Pohjanmaan murreseura Krannit, ja urheiluopistolla pidettyä kilpailua seurasi innostunut yleisö. Liekö kotikenttä tarjonnut kilpailuedun kaksoisvoittoon yltäneille pohjalaisille, kolmanneksi kiilasi Jouko Kröger. Joukkuekilpailun voiton vei Rauman joukkue. Seuraavan kerran SM-murteissa kilpaillaan Satakunnassa kesällä 2011.

Nuoremman polven innostamiseksi murteen käyttöön suunnattiin katseita yliopistojen ja korkeakoulujen savolaisosakuntiin. Helsingin yliopiston Savolaisen osakunnan edustajia haastettiin Savon murremestaruuskilpailuun ja esiintymään murretorille. Haasteen luovutti Matti Väisänen perinteisessä Talakkunajuhlassa 21.11.2009.

Murretori

Kesä-heinäkuun vaihteen Kuopion murretori on runsaassa vuosikymmenessä vakiinnuttanut asemansa kaupungin kesätapahtumana. Murretorin avajaisissa kaupungin edustajana puhui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja-Leena Puputti. Toriyleisö ja turistit seurasivat 29.6-4.7. torilavalla päivittäin esitettyä tunnin mittaista murreohjelmaa, jota veti Risto Lappalainen. Eri tahoilta maakuntaa oli tullut ennakkoon värvättyjä esiintyjiä ja heitä nousi myös yleisön joukosta. Seuran edustajana torilla päivysti Teuvo Laakkonen, jolta kyseltiin seuran toiminnasta ja esitettiin toiveita mm. päivittäisen ohjelman ilmoittamisesta.
Pikku Pietarin torikujan käsityöläiset ryhtyivät vahvistamaan savolaisilmettään. Torikujan savolaisviikolla 20-25.7. kävivät esiintymässä Anneli Valta-Lisitsinin johdolla musiikkiyhtye Mahottomat, soitinyhtye Savonia, Aapeli Rummukainen ja Ritva Kokander. Vastavuoroisesti torikujan Pikku-Pietari oli mukana seuran ryhmässä kotiseutupäivien avajaisissa.

Valtakunnalliset 61. kotiseutupäivät

Savon kielen seuralaiset osallistuivat valtakunnallisten 61. kotiseutupäivien järjestämiseen 6-9.8.2009 Kuopiossa ja Koillis-Savossa monella tasolla. Kotiseutuyhdistysten avajaiskavalkadissa seuran ryhmää veti varapuheenjohtaja Ritva Kokander. Pikku-Pietarin torikujan Mikael Miettinen kajautti lavalla Kallavesj-laulun. Valitettavasti kavalkadin seuraamista vaikeuttivat äänentoiston ongelmat.
Mainittakoon, että kotiseutupäivien vien tunnus ”Mualimalle ja takas!” oli seuran aikaisemman sihteerin Marja-Riitta Saastamoisen ideoima. Juhlaillallisten ruokalistan esitteli yleisölle Eila Ollikainen. Kotiseututyön ansiomitali luovutettiin seuran hallituksen jäsenelle Seppo Konosella.
Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa kokousedustajana oli Eila Ollikainen. Kotiseutuliiton valtuustoon Pohjois-Savon edustajaksi valittiin toimittaja FT Kaija Vuorio Kuopion Isänmaallisesta Seurasta.

Hallitus

Savon kielen seura r.y.sihteerinä toimi 14.3.2009 saakka Birgitta Pajusilta (Juuti), joka pyysi eroa terveydellisistä syistä. Uutta sihteeriä ei kyselyistä ja Aakustissa julkaistusta ilmoituksesta huolimatta löydetty. Eila Ollikainen on hoitanut juoksevia yms. asioita lähinnä netin kautta, samoin rahastonhoitaja Raija Uhlbäck jäsenasioita rahastonhoitajan tehtävän ohessa..
Hallitus piti vuoden aikana neljä kokousta: 22.1, 14.3., 7.5. ja 24.9; niistä kolme Savon Sanomain kokoustilassa nauttien talon tarjouksista. .
Seuran puheenjohtaja on toiminut Osmo Hänninen ja varapuheenjohtaja Ritva Kokander. Seuran hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, 11 jäsentä, 7 varajäsentä ja rahastonhoitaja. Puolet hallituksen jäsenistä on vuosikokouksessa erovuorossa.

Aakusti ja netti

Aakustin 20. vuosikerta ilmestyi neljä kertaa, päätoimittajana Osmo Hänninen ja toimitussihteerinä Jukka Nykänen
Savolaisuuven iänenkannattajana lehti on kertonut paitsi seuran omista tapahtumista myös elämänmenosta eri aloilta. Kirjoittajina ovat olleet etupäässä seuran jäsenet. Aakusti sai toimintavuonna opetusministeriön myöntämää kulttuurilehtitukea 2000 euroa. Lehteä tukivat myös Savon Sanomat ja Kuopion kaupunki. Paitsi jäsenille Aakustia toimitetaan myös kirjastoihin.
Seuran nettisivuja www.savonkielenseura.fi ylläpitää Eero Mantere.
Varsinkin murretorin ohjelma sai mukavasti huomioita paikallisessa mediassa.

Jäsenistö

Seuran jäsenmäärä on 264 henkilöä, näistä 1 kunniajäsen, 30 ainaisjäsentä, 6 yhteisöjäsentä ja 6 kirjastoa. Vuoden aikana seuraan liittyi 12 uutta jäsentä.
Vuoden aikana juhlittiin useiden seuran jäsenten ja yhteistyökumppanien merkkivuosia. Puheenjohtaja Osmo Hännisen 70-vuotispäivää viettiin Kuopion yliopistolla 29.4. savolaishuumorin ja kalakukkotarjoilun merkeissä. Ritva Kokanderin vetämästä juhlaohjelmasta vastasivat pääasiallisesti seuran oman kyvyt. Juhlapuheessa Helsingin ja Jyväskylän yliopiston dosentti, kirjailija ja matemaatikko Osmo Pekonen Jyväkylästä korosti merkkipäivänsankari-kaimansa toiminnan monipuolisuutta. Merkkipäiväonnitteluista kertyi seuran tilille 725 euroa.
Mainittakoon, että Osmo Pekonen väitteli 16.6.2009 jo toiseen kertaan tohtoriksi Lapin yliopistossa, aiheenaan Pierre Louis Moreau Maupertuis´n tutkimusmatka Tornionjokilaaksoon 1736-37. Hänet on kutsuttu 1752 perustetun Besanconin tiedeakatemian kunniajäseneksi, ja virkaanastujaisesitelmänsä hän kävi pitämässä marraskuussa Besanconissa.

EO 22.1.2010

Lataa toimintakertomus tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.