Toimintakertomus 2008

Toimintakertomus 2008

Hallitus

Hallituksen kokoukset v. 2008:  27.2., 7.5., 3.9., 6.11.  pidettiin Savon Sanomien kokoustiloissa os. Vuorikatu 21, Kuopio. 5.4.2008 kokous pidettiin Pohjois-Savon liitossa vuosikokouksen yhteydessä.

Seuran toimihenkilöt

Savon kielen seura r.y:n puheenjohtajana on toiminut professori Osmo Hänninen. Jäsenasioita ja Aakusti- lehden tilausasioita hoiti 5.4.2008 asti Mirja Smith, joka luovutti tehtävät Birgitta Pajusillalle. Pajusilta toimi jäsensihteerinä 3.9.2008 asti.

Seuran sihteerinä toimi Anneli Valta-Lisitsin 1.1. – 3.9.2008 asti ja sen jälkeen Birgitta Pajusilta.

Rahastonhoitajana on toiminut koko vuoden Raija Uhlbäck, joka otti 3.9.2008 hoitaakseen myös jäsensihteerin tehtävät kun Birgitta Pajusilta siirtyi seuran sihteeriksi.

Vuosikokous

Seuran vuosikokous pidettiin 5.4.2008 Pohjois-Savon liiton tiloissa ja sen yhteydessä oli Savon murremestaruuskilpailu. Kokouksen puheenjohtajana toimi Asko Ruuskanen ja sihteerinä Anneli Valta-Lisitsin. Hallitukseen valittiin erovuoroisista Jukka Lappalainen, Eila Ollikainen ja Leo Puurunen uudelleen sekä Pekka Ropposen tilalle Teuvo Laakkonen, varajäseniksi Minna Hakaojan tilalle Eeva-Liisa Pennanen ja  Matti Väisänen uudelleen. Hallituksen jäseneksi ja jäsenasioita hoitamaan valittiin Mirja Smithin tilalle Birgitta Pajusilta. Tilintarkastajiksi valittiin Sylvi Tiihonen ja Asko Ruuskanen, varatilintarkastajiksi Maisu Nummi ja Sirkka Väätäinen

Savon murremestaruuskilpailu

Vuosikokouksen jälkeen pidettiin Savon murremestaruuskilpailu 2008. Murremestariksi selviytyi  Kalevi Puronheimo Lapinlahdelta, toiseksi Esko Mykkänen Siilinjärveltä ja kolmanneksi Maria Kokkonen Kuopiosta. Osanottajia oli  6. Kilpailun tuomareina toimivat Olavi Rytkönen pj, Auli Poutiainen, Jukka Lappalainen ja Matti Lehmonen. Valtakunnallisessa Suomen heimojen liiton järjestämässä  SM-murrekisassa  2008 oli välivuosi ja Kalevi Puronheimo pääsee  edustamaan Pohjanmaalla Kuortaneella 25.7. 2009  järjestettävään kilpailuun Savon  joukkueeseen.

Huomionosoitukset

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton Vuoden kotiseututeko 2008- tunnustuksen sai  savolaisen kotiseutu-ja sotaveteraanityön vapaaehtoistyöntekijä  Risto Lappalainen, jota seura oli ehdottanut palkinnon saajaksi. Suomen Kotiseutuliiton  harrastusmitalin sai seuran pitkäaikainen sihteeri ja Aakustin toimittaja  Marja-Riitta Saastamoinen. Mitali luovutettiin Kuopion  murretorin avajaisissa.

Edustus ja  yhteistyö

Suomen heimojen liiton hallituksessa  edustajana  on  puheenjohtaja Osmo Hänninen.
Lassi Nummi seura ry:n perustavassa  kokouksessa  2.2. 2008 Kuopiossa valittiin  hallituksen varapuheenjohtajaksi Osmo Hänninen. Savon kielen seura r.y. osallistui Lassi Nummen 80-vuotispäivän merkeissä syksyllä ilmestyneen juhlakirjan ”Mutta kun olen runoniekka” 100 euron lahjoituksella ja sai 1 kpl kirjaa.
Osmo Hänninen toimii myös  2007 Kuopiossa perustetun  kirjallisuusyhdistys Suomen Sanan varapuheenjohtajana.
Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton hallituksessa on edustajana Eila Ollikainen, varaedustajana  Ritva Kokander.
Opetusministeriön kulttuurilehtilautakuntaan on valittu toimikaudeksi 2008-2010  Eila Ollikainen.
Seura on jäsen Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:ssä. Kultti ry:n hallituksessa edusti Marja-Riitta Saastamoinen Savon kielen seura r.y:tä ja sen jäsenlehteä Aakustia.

Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Raahessa 6-8.8.2008 edustajana oli Eila Ollikainen.
Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Nilsiässä  6-8.8.2009 valmistelevaan päätoimikuntaan on kuulunut Anna-Liisa Happonen, Eila Ollikainen on osallistunut majoitus- ja ravitsemustoimikunnan valmistelutyöhön. Anneli Valta-Lisitsin ohjelmoi  toritapahtumaa.

Kohti autonomista ja Suomen Sodan juhlavuosi 1808-1809

Kuopion museossa 26.4.2008 – 25.1.2009 näyttely ”Täss´ Savon joukko tappeli” Suomen sodasta 200 vuotta. Osmo Hänninen on toiminut maakunnallisessa toimikunnassa sihteerinä. Puheenjohtajana on toiminut kansanedustaja Markku Rossi.

Savon kielen seura r.y:n järjestämä murreviikko

Murreviikko on vakiintunut omaleimaiseksi osaksi kalakukkokaupungin kesää. Yleisömenestyksen ja median mielenkiinnon saavuttaneen murreviikon avasi 30.6.2008 seuran puheenjohtaja professori Osmo Hänninen, joka avajaispuheessaan muistutti murteiden noususta. Kuopion kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Marja-Liisa Puputti kiitteli tervehdyksessään murreviikon myönteistä vaikutusta torin ja koko kaupungin imagoon.

Murreviikon avajaisissa Suomen Kotiseutuliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Juhani Railo luovutti Savon kielen seura r.y:n pitkäaikaiselle sihteerille ja jäsenlehden toimittajalle Marja-Riitta Saastamoiselle Kotiseutuliiton myöntämän harrastusmitalin.

Murreviikolla 30.6. – 5.7.2009 oli ohjelmaa päivisin klo 12 – 13; keskiviikkona ei murretapahtumaa ollut. Murreviikko onnistui hyvin. Viikon aikana kuultiin taitavia esiintyjiä eri puolelta Savoa. Perjantain 4.7. ohjelma houkutteli odotetusti eniten katsojia, olihan Ylä-Savosta Lapinlahdelta Heinäahon näytelmäpiiriltä luvassa kutkuttelevaa savolaista ilotulitusta.

Arkki Hyvönen pani murretorin alkuun v. 1999 torin Siskotytön puoleisesta päädystä toisen kesäkuopiolaisen Veikko Oskari Nissisen ja Unto Sopasen kanssa. Arkki Hyvönen oli päätöspäivänä 5.7.2008 kertomassa alkuajoista. Päätöspäiväksi oli varattu yleisölle esiintymisaikaa ja monet halukkaat pääsivät esiintymään.

Murreviikko sai jälleen myönteisen vastaanoton ja siltä pohjalta on hyvä jatkaa perinnettä Kuopion aurinkoisena hyväntuulen kesätapahtumana.

Antifestivaali Honour Run
.
Savon kielen seuran joukkue (Osmo Hänninen,  Anneli Valta-Lisitsin, Eila Ollikainen, Seppo Kononen, Kalevi Puronheimo,  Asko Ruuskanen, Teuvo Laakkonen ) osallistui 27.9.2008 Väinölänniemellä Antifestivaalin Kunniajuoksuun (Honour Run), jonka työryhmä Laura Horelli ja Anu Pennnanen filmasivat ja tulevat toivon mukaan esittämään kansainvälisillä foorumeilla. Juoksuun osallistui 8  eri alojen savolaista kansalaistoimintaa edustavaa järjestöä.

Aakusti

Jäsenlehti Aakusti ilmestyi  4 numerona. Lehden kokoaa ja taittaa toimittaja Jukka Nykänen. Aakusti on ilmestynyt vuodesta 1990  ja saanut 2001 lähtien  opetusministeriön kulttuurilehtitukea, joka  toimintavuonna oli 2000 euroa.
Aakusti osallistui Kultti ry:n järjestämään laatulehtikilpailuun 2008. Saadussa palautteessa  pidettiin positiivisena lehden reilua maakunnallisuutta. Palautteessa suositeltiin teemoituksen ja infrastruktuurin parantamista.
Toimituskuntaan kuuluvat Osmo Hänninen, Jorma Julkunen, Osmo Pekonen, Asko Ruuskanen, Alpo Räisänen, Seppo Suhonen ja Jukka Nykänen.  Seuran jäseniltä toivotaan aktiivista avustamista kaikilta savolaisuuden osa-alueilta, onhan lehti nimensä mukaisesti ”savolaisuuven iänenkannattaja”.

Nettisivut

Seuran nettisivuja toimittaa Eero Mantere.

Jäsenistö

Vuoden 2008 lopulla seuralla oli 261 henkilöjäsentä ja 7 yhteisöjäsentä. Uusia jäseniä liittyi vuoden aikana 21. Seurassa on 33 ainaisjäsentä ja 1 kunniajäsen. Viisi kirjastoa tilasi Aakustin vuosikerran. Lahjatilauksia oli neljä. Jäsenmaksunsa suoritti 197 jäsentä.

Avustukset

Murretorin (30.6. – 5.7.2008)  järjestämiseen sai seura avustusta Kuopion kaupungilta 1.000 euroa. Aakustin painatus- ja postituskuluihin Kuopion kaupunki myönsi avustusta oli 200 euroa.  Opetusministeriö myönsi 2.000 euroa Aakustin painatus- ja postituskuluihin. Savon Sanomat on tukenut ilmoituksilla Aakustin julkaisemista. Savon kielen seura r.y. kiittää kaikkia avustajia ja lahjoittaijia.

Lataa toimintakertomus tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.