Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010

Savon kielen seura r.y. on perustettu 1982 . Kulunut vuosi oli seuran 28. toimintavuosi.
Seura kuuluu Suomen Kotiseutuliittoon, Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liittoon, Suomen Heimot ry: een sekä kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:een.

Jäsenistö

Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 273, joista ainaisjäseniä 30 ja 1 kunniajäsen. Yhteisöjäseniä oli 6, kirjastoja 9 ja lahjatilauksia 2. Toimintavuoden aikana oli tullut 19 uutta jäsentä, eronnut 6, kuoleman kautta poistunut 2 jäsentä.

Hallitus

Hallitukseen ovat kuuluneet puheenjohtaja Osmo Hänninen, varapuheenjohtaja Ritva Kokander, sihteeri Eila Ollikainen sekä varsinaiset jäsenet Anna-Liisa- Happonen, Seppo Kononen, Jukka Lappalainen, Teuvo Laakkonen, Matti Lehmonen, Leo Puurunen, Olavi Rytkönen ja Aune Räsänen, varajäsenet Marianna Falkenberg, Veijo Martikainen, Tuula Ollila , Jouko Kröger, Marja-Riitta Saastamoinen, Anneli Valta-Lisitsin ja Matti Väisänen sekä rahastohoitaja Raija Uhlbäck.

Erovuorossa on kuusi varsinaista ja neljä varajäsentä. Aune Räsänen on i lmoittanut, ettei hän erovuoroisena ole enää käytettävissä hallituksen jäseneksi. Hän on yhtäjaksoisesti hallituksessa varajäsenenä ja varsinaisena 28 vuotta. Hän toivoo tilalleen valittavaksi nuoren henkilön Itä-Suomen yliopiston piiristä.

Hallitus on pitänyt kuusi kokousta: 21.1. , 1.3, 27.3., 27.3. järjestäytymiskokous, 17.5. ja 4.10. Kokouksista neljä on ollut Savon Sanomain kokoustilassa Vuorikatu 21, jossa on saatu nauttia talon kahvitarjoilusta. Maaliskuun kokoukset pidettiin vuosikokouksen yhteydessä Pohjois-Savon liiton tiloissa.

Yleiskokoukset

Seuran vuosikokous pidettiin 27.3 Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa, jossa johti puhetta Osmo Hänninen. Osanottajia 13 jäsentä. Oulun Ylipiston rehtorille lähetettiin Kajaanin opettajakoulutuksen lakkauttamista vastustava julkilausuman, mutta yliopisto julkisti lakkautuspäätöksensä seuraavana maantaina..

Murremestaruuskilpailu ja murretori

Savon murremestaruuskilpailu pidettiin 27.3. vuosikokouksen jälkeen. Osanottajia oli viisi, neljä naista ja yksi mies. Kilpailun vetäjänä ja tuomariston puheenjohtajana oli artikkelitoimittaja Seppo Kononen, tuomareina Auli Poutiainen, Matti Lehmonen ja Risto Lappalainen. Savon murremestariksi valittiin perhepäivänhoidon ohjaaja ja harrastajanäyttelijä Marjatta Miettinen Iisalmesta, toiseksi sijoittui Pentti Ihalainen Tuusniemeltä ja kolmanneksi Eeva Huotari Riistavedeltä.

12. kerran järjestetyn Kuopion murretorin 19-24.7. paikkana oli Kuopion kauppatorin remontin vuoksi satamatori. Murreviikko kuului osana Taidetori 2010 kokonaisuuteen. Savon kielen seuralla oli torilavalla päivittäin tunti puhetta, musiikkia, lausuntaa yms. esiintyjinä mm. murremestareita, pelimanneja sekä sanantaitajia. Murreviikon päiväohjelman juonsivat Seppo Kononen ja Aapeli Rummukainen ja muuten torilla päivysti Teuvo Laakkonen.

Satamatorin esityksiä seurasi päivittäin runsas yleisömäärä. Mainittakoon, että kuopiolaiset kaupunkilehdet palkitsivat Vuoden kaupunkiteko-tunnustuksella Taidetori ja sen vetäjän Anja Lapin.

Aakusti, kotisivu ja Kultti

Savon kielen seuran jäsenlehti, savolaesuuven iänenkannattaja Aakusti (21. vsk.) ilmestyi 4 numerona. Päätoimittaja on Osmo Hänninen ja taittaja Jukka Nykänen. Jäsenet saavat lehden jäsenetuna.

Aakustin yhteystiedot ja tuoreimman numeron esittely löytyy kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry esittelysivustolta www.kultti.net/. Kulttuurilehtien myyntirenkaaseen ei tässä vaiheessa katsottu tarpeelliseksi liittyä. Rahastonhoitaja ja sihteeri ovat palvelleet irtonumeroiden kysyjiä.

Aakustit (2004-2010 ) luettavissa yhdistyksen kotisivulla. www.savonkielenseura.fi . Kotisivulla ovat seuran yhteystiedot ja tietoja toiminnasta. Kotisivua päivittää Eero Mantere.

Edustukset

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton hallituksessa edustajana on Eila Ollikainen, varaedustajana Ritva Kokander. Kotiseutuyhdistysten liiton kevätkokouksessa 27.3. Kiuruvedellä edustajana oli Jukka Lappalainen ja syyskokouksessa Juankoskella 13.11. Teuvo Laakkonen.

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Joensuussa 7.8. edustajana oli Eila Ollikainen. Kokouksen yhteydessä pidetyssä kotiseutuyhdistysten neuvottelussa pohdittiin alueellisen yhteistyön muotoja, joita Kotiseutuliitto ryhtyy selvittämään.

Suomen Kotiseutuliiton JOY -kulttuuriympäristökampanjan Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon aluetilaisuudessa Joensuussa 9.11. oli edustajana Anna-Liisa Happonen.

Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liiton Kultti r.ry. hallitukseen kuuluu jäsenenä Marja-Riitta Saastamoinen. OPM:n kulttuurilehtilautakunnassa jäsenenä on ollut Eila Ollikainen.
Arkistot talteen –teemapäivään Hämeenlinnan maakunta-arkistossa osallistuivat 17.2. Eila Ollikainen ja Marja-Riitta Saastamoinen.

Avustukset

OPM:n kulttuurilehtien tuki Aakustin toimitus- ja painatuskuluihin 2000 euroa.
Kuopion kaupungin avustus Aakustin painatus- ja postikuluihin 150 euroa.
Kuopin kaupungin avustus murrekilpailun ja murretorin kuluihin 700 euroa.
Savon Sanomat on tukenut Aakustia takasivun ilmoituksella 1000 eurolla.

Muistamiset

Itä-Suomen Yliopiston varainkeräystä on tuettu 500 euron lahjoituksella.
Suomalais-ugrilaisen Kulttuurirahaston kautta kunnioitettiin 13.9. professori Seppo Suhosen muistoa 100 eurolla.
Anna-Liisa Happosta onniteltiin 80-vuotisjuhlassa 11.9. runo- ja leikekirjalla sekä lahjakortilla kalevalaiseen jäsenkorjaukseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.