Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012

Savon kielen seura r.y. toimintakertomus 2012

Savon kielen seura r.y. saavutti kuluneena vuonna kolmen vuosikymmenen iän, mikä näkyi kohokohtana vuoden toiminnassa. Muuten noudateltiin vakiintunutta tapahtumakalenteria, jossa yleisöä tavoittaneita tapahtumia olivat vuosikokouksen yhteydessä käyty Savon murremestaruuskilpailu ja Kuopion murretori heinäkuussa.

Tapahtumat

30-vuotisjuhla vietettiin arvokkaissa puitteissa Kuopion kaupungintalossa 24.5. juhlapuhujana vastikään Kuopiosta Turun yliopiston rehtoriksi siirtynyt Kalerv o Väänänen. Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin saivat vastaanottaa perustajajäsen Aarno Kellberg sekä hallituksen jäsenet Aune Räsänen ja Eila Ollikainen. Savon Uatralla palkittiin savolaisuuden uusia uria aukoneet Marja-Riitta Saastamoinen, Jukka Lappalainen, Matti Lehmonen ja Olavi Rytkönen. Osmo Hänninen sai puheenjohtajan pitkästä vetovastuusta tunnustuksena Perämies-keramiikkapatsaan ja Aena valamiina -asenteesta erikoiskiitokset Anna-Liisa Happonen, Seppo Kononen ja Unto Eskelinen.

Savon murremestaruuskilpailu pidettiin vuosikokouksen yhteydessä 31.3. Kuopion pääkirjaston
luentosalissa. Osanottajia oli 6 eri puolilta Savoa. Mestariksi leivottiin nuorempaa polvea edustava Jari Känninen Toivalasta. Kilpailun vetäjänä ja tuomariston puheenjohtajana oli Olavi Rytkönen, muina tuomareina Irja Turunen, Auli Poutiainen ja Risto Lappalainen.

Savolaishuumorin näyttötapahtuma, 14. Kuopion murretori pidettiin 14.7-21.7. kolmatta kertaa osana Taidetoria Satamatorilla. Yleensä viikko on säänhaltijan suosiossa, mutta keskiviikkona ukkosmyrsky pakotti jopa keskeyttämään ohjelman. Viikon avasi Kuopion hyvinvoinnin lautakunnan puheenjohtaja Jouko Kivimäki. Maanantaina esiintyivät kuopiolaiset, tiistaina koillissavolaiset, keskiviikkona keskisavolaiset , torstaina karjalaiset ja perjantaina yläsavolaiset. Päätöspäivän ohjelman veti viihdekonkari Aapeli Rummukainen ja toritanssit Kari Parviaisen yhtye. Murretorin juonsi Seppo Kononen avustajina Teuvo Laakkonen ja Risto Lappalainen.

Yläsavolaisen kielen taitaja Jukka Lappalainen ehdotti tuoreiden savolaisten sanontojen, ”sanapossaasten” keräämistä yleisöltä myöhemmin tehtävää julkaisua varten. Hallitus päätti käynnistää keräyksen median avulla sopivana ajankohtana.

Lassi Nummi-seminaari 10.11.

Runoilija Lassi Nummen (1929-2012) kuolema koettiin menetyksenä hänen nuoruusvuosiensa
kaupungissa. Savon kielen seura on järjestänyt hänen tuotantoaan käsitelleita seminaareja; niistä
viimeisimmän Kuopion pääkirjaston luentosalissa 10.11. yhteistyössä Lassi Nummi-seuran, Suomen sanan ja Keski-Suomen kulttuuriyhdistyksen kanssa. Seminaari osui marraskuussa Kuopion kaupungin syntymäpäiväviikolle. Seminaarissa julkistetiin muistokirja ”Elämä kyllä- luemme Lassi Nummea”. Seuran puolesta alustajana oli lehtori Tuulikki Karhunen ja puheenjohtajana Osmo Hänninen.

Hallitus ja edustukset

Savon kielen seuran hallitus kokoontui vuoden aikana v iisi kertaa 2.2., 31.3. , 10.5., 21.9. ja 8.11. .

Hallituksen puheenjohtaja Osmo Hänninen, varapuheenjohtaja Ritva Kokander, jäsenet Anna-Liisa Happonen, Seppo Kononen, Jukka Lappalainen, Teuvo Laakkonen, Matti Lehmonen, Eila Ollikainen

sihteeri, Leo Puurunen, Veijo Martikainenja Tuula Ollila, v arajäsenet Marianna Falkenberg, Eevariitta Jäntti, Marja-Riitta Saastamoinen, Risto Lappalainen ja Matti Väisänen sekä rahastonhoitaja Raija Uhlbäck.

Tilin- ja toiminnantarkastajat Asko Ruuskanen ja Sylvi Tiihonen, varalla Jari Känninen.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton hallituksessa edustajana Eila Ollikainen, varaedustajana Ritva Kokander.

Suomen Kotiseutuliiton kotiseutupäivillä Mikkelissä 2-5.8. edustajana Anna-Liisa Happonen.

Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon jäsenenä 2011-2013 Eila Ollikainen.

Jäsenistö ja talous

Seuran jäsenmäärä on 271 jäsentä, joista 1 kunniajäsen ja 29 ainaisjäsentä.

Kuopion kaupunki tuki murretoria 900 eurolla ja antoi kaupungintalon juhlasalin korvauksetta
käytettäväksi 30-vuotisjuhlaan.

Opetusministeriön avustus Aakustin julkaisemiseen 1000 euroa.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto antoi toiminta-avustusta 500 euroa ja 30 vuotishistoriikin tekoon 750 euroa.

Savon Sanomat on tarjonnut hallitukselle kokoustilat ja –kahvit sekä tukenut ilmoituksilla Aakustin ja historiikin julkaisemista

Tiedotus

Jäsenlehti Aakusti (24. vsk) ilmestynyt vuoden aikana neljä numeroa. Lehti on luettavissa myös seuran nettisivulla. Lehden toimittaa Jukka Nykänen.

Internetsivua www.savonkielenseura.fi päivittää Eero Mantere.

”Joutavilla jottae se tietättää”

Savon kielen seuran 30-vuotishistoriikki ”Joutavilla jottae se tietättää” ilmestyi Eila Ollikaisen (teksti) ja Jukka Nykäsen (taitto) toimittamana. Historiikissa seuran sihteerit kertasivat t ahtumia ja muistoja toimintavuosilta. Mukana on myös pitkäaikaisten aktiivisten jäsenten tekstejä ja runoja.

Julkaisun nimikkoruno oli kunniajäsen Unto Eskelisen kynästä, ja se jäi hänen viimeiseksi runokseen.

Historiikista otettiin 300 kpl painos (96.s) , painopaikkana Kopijyvä Oy. Historiikkia on myynnissä 20 euron hintaan rahastonhoitajalla, murretorilla ja Suomalaisessa Kirjakaupassa. Sitä jaettiin kättä pidempänä PR-toiminnassa ja tiedotuksessa.

31.12.2012 kirjoja oli varastossa jäljellä 165 kpl.

Suomen Heimot ry. ja Murre -SM-kilpailu 2013

Suomen Heimot ry. vetovastuu on ollut Savon kielen seuralla . Puheenjohtaja Osmo Hänninen osallistui Tampereella pidettyyn kokoukseen 17.2. mutta muita kokouksia ei pidetty, vaan tähtäin on ollut Murre SM-kilpailujen järjestämisessä Iisalmessa Koljonvirran Kievarissa 27.7.2013.

Järjestelykumppanina on Iisalmen kaupungin hallinto- ja elinkeinopalvelut; edustajina
markkinointipäällikkö Jarmo Miettinen ja johtava perhepäivähoidonohjaaja, murremestari Marjatta Miettinen. Savon kielen seuran edustajina järjestelyjä koskeneessa neuvottelussa Koljonvirralla 8.12 olivat Osmo Hänninen, Risto Lappalainen ja Eila Ollikainen, Olavi Rytkönen estyneenä. Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto on myöntänyt 1700 euron avustusta tapahtuman järjestelykuluihin.

30.1.2013 /EO

Lataa toimintakertomus tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.