Toimintasuunnitelma 2010

Savon kielen seura r.y. jatkaa työtään savolaisen identiteetin vahvistamiseksi yhteistyössä samanhenkisten järjestöjen, yritysten ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Seuran perustamisvuosi on 1982 eli se täyttää kohtapuoliin 30 vuotta. Merkkivuoden huomioimista toiminnassa on aiheellista ryhtyä suunnittelemaan.

Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistyminen tukee Savon kielen seuran vaalimaa toivetta humanististen alojen opetuksen ja tutkimuksen vahvistumisesta. Tässä vaiheessa on tarpeen luoda yhteyksiä Joensuuhun Itä-Suomen yliopiston suomen kielen laitokseen, samoin kuin Jyväskylän yliopiston vastaavaan laitokseen.

Savon kielen seura r.y. kuuluu jäsenenä Suomen Kotiseutuliittoon. Seuralla on nykyisin edustus Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton, Suomen Heimot ry:n ja Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry. hallituksissa.

Jäsenlehti Aakusti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on luettavissa nettisivulta. Aktiivisia kirjoittajia kaivattaisiin lisää.

Tapahtumat
Vuosikokous ja sen yhteydessä Savon murremestaruuskilpailu 27.3.2010 Kuopiossa Pohjois-Savon liiton Maakuntasalissa.

Murremestaruuskilpailun parhaat voivat edustaa savolaista puhetaitoa murretorilla ja Suomen Heimot ry:n järjestämässä murteella puhumisen SM-kisassa Satakunnassa kesällä 2011.

Murretorilla 19-24.7. Kuopion satamatorin torilavalla päivittäin tunti juonnettua savolaismallista ohjelmaa. Muiden murteiden puhujat ovat tervetulleita, karjalankielistä ohjelmaa luvassa ainakin yhtenä päivänä.

Pikku-Pietarin Torikujan kauppiaiden kanssa jatketaan yhteistyötä.

Ympäristö ja osallistuminen
Osallistutaan Suomen Kotiseutuliiton JOY – Jokaisen oma ympäristö-kampanjaan 2009-2011.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kirjahankkeeseen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostamisen esittelyksi osallistutaan.

Osallistutaan Muistitieto.fi – tallennustyöhön.

Osallistutaan Suomen Kotiseutuliiton valtakunnallisille kotiseutupäiville 5-8.8.2010 Joensuussa.

Nuoret ja murre
Aktivoidaan nuorisoa murteiden käyttöön ja arvostamaan savolaista kulttuuria. Helsingin yliopiston Savolainen Osakunta on haastettu osallistumaan murremestaruuskilpailuun ja murretorille. Myös muiden yliopistojen ja korkeakoulujen savolaisosakuntiin koetetaan saada yhteyksiä.

Kuopion koulujen Kyhhäys –lehteen esitetty savon murteella kirjoitettua aihetta. Varaudutaan tarvittaessa palkitsemaan parhaita kirjoittajia..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.