Väylän vaimot Lapista kerkeäkielisin murrejoukkue 2015- Hannakaisa Heikkinen yksilökilpailun mestari

Murteella puhumisen Suomen mestaruuskilpailussa esiintyjät hauskuuttivat yleisöä Kajaanin Raatihuoneentorilla 8.7.2015.-Kilpailemassa oli neljän murreseuran joukkueet.

nsmail-296 (2)

Joukkuekilpailun voitti Väylän vaimot Tornionjokilaaksosta, edustajinaan Elina Sirkkala, Jaana Piippola-Kuusijärvi ja Kirsi Hanhirova.

Yksilökisan Suomen mestaruuden voitti valloittava Hannakaisa Heikkinen Savon kielen seurasta. – Tuomaristoa viehätti hänen nuorekas, mutkaton esiintymisensä ja levvee, kursailematon savon murteensa.Toisen sijan yksilökisassa sai Kauno Luoma, joka on kotoisin Kauhavan Kortesjärveltä ja edustaa Etelä-Pohjanmaan murreseura Kranneja. SM-kisan kolmannen sijan voitti kainuulainen Antero Meriläinen.

Ylivoimaiseen voittoon joukkuekilpailussa ylsi uutena tulokkaana viehättävä naisjoukkue Väylän vaimot, johon kuuluivat Elina Sirkkala, Jaana Piippola-Kuusijärvi ja Kirsi Hanhirova. He puhuivat Torniojokilaakson alueen Suomen puolen lapin murretta. Se on läheistä sukua Ruotsien puolella puhuttavalle meän kielelle. Väylän vaimot aloittivat ainoana joukkueena vauhdikkaan 12-minuuttisen murre-esityksensä keskinäisenä vuoropuheluna, jossa myös jokaisen rooli nousi selkeästi esille. He pohtivat mm. miestensä kulukuttamisesta. – Sen jälkheenkhö Eevertti lähti nii ei ole kukhaan kulukuttanu meillä, vaik´ kulukulupakin. Tutkittiin myös lääkärin kirjoittamaa resähtiä, josta ei saanut kukhaan mithään selvää. Tuomaristo oli myyty raikkaan ja lennokkaan esityksen johdosta.

Toiseksi joukkuekilpailuissa sijoittui Etelä-Pohjanmaan Krannit, jota edustivat Esko KohtanenAino Mäki-Kaukola, Kauno Luoma, Elise Laitila ja Eero Peltoniemi. Kraneissa oli edustajia Kurikasta, Kortesjärveltä, Kauhavalta ja Ilmajoelta. Krannit voittivat ylivoimaisesti yleisöäänestyksen.

Savon kielen seuran joukkue Hannakaisa Heikkinen, Matti Korhonen ja Jari Känninen tuli kolmanneksi. Seuraava SM-kilpailu järjestetään 2017 Etelä-Pohjanmaalla Krannien toimesta.

Juontajana toimi yrittäjä Päivi Huusko. Murteella puhumisen SM-kilpailun tuomariston puheenjohtaja toimi professori Osmo Hänninen, joka on myös Suomen Heimot ry:n puheenjohtaja. Muita jäseniä ovat Jorma Aro Etelä-Pohjanmaan Murreseura Krannit ry:stä, Tarja Kerttula Kainuun Kirjailijat ry:stä ja Raimo Reinikainen Kainuun Lausujat ry:stä. Sihteerinä toimii SM-kisassakin Taina Surma-Aho Elias Lönnrot -seurasta.

Kajaanin kilpailun järjestivät yhteistyössä Suomen heimot ry, Elias Lönnrot -seura ry, Kainuun kirjailijat ry, Kainuun lausujat ry, Viinibaari Maria P, Kajaanin kaupunkikeskustayhdistys ry ja Kajaanin tanssimusiikkiklubi ry.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.