Kokenut esiintyjä Lauri Andersin murremestariksi 2013

13. Savon murremestarin titteliä tavoitteli viisi kilpailijaa; kolme naista ja kaksi miestä. Säännöt tuntuivat olevan olivat kaikille selvät: neljän minuutin pituinen oma esitys – tosin runoa ei katkaistu kuten oikein onkin – ja toisena tuomariston huastatus, jossa näyttelijä Auli Poutiainen sekä edellisvuosien mestarit Marjatta Miettinen ja Jari Känninen koettivat avittaa esiin täydentäviä puolia kilpailijoista.

Kilpailusuorituksena kuultiin juttuja muun muassa sängynostosta, lemmikkieläimistä, sukututkimuksesta ja savolaisesta luonteenlaadusta. Kysymykseen katsooko asianomainen olevansa ennemmin yksilö- vai joukkuesuorittaja vastasi eräs savolaiseen tapaan – tarpeen mukkaan!

Savon murremestariksi tuomaristo nimesi yksimielisesti Lauri Andersinin Varkaudesta. Hänen esiintymisessään näkyivät ja kuuluivat savolaisen puhetaidon nautittavimmat ominaisuudet,
tosissaan puhuminen mutta samanaikainen rentous ja hyvä artikulaatio. Taitojaan murremestari on hionut pitkään jatkuneessa lausuntaharrastuksessa. Hän kuului Varkaus-seuran Lausujien kantaviin voimiin ja esiintyy jatkuvasti isommissa ja pienemmissä juhlissa.

Kilpailuesityksenä oli savolaiskirjoittaja Varma Niirasen tarina uimarannalta, missä kehonkieli pääsi oikeuksiinsa. Hän kertoo esittävänsä esittää mielellään – tottakai! – myös Kalle Väänäsen runoja.

kutsukirje

kirjamainos