Metsäsuomalaiselokuvan näytös ti 8.11. klo 18 Kuopiossa

Finnskogen, suomalaismetsät, ovat olleet käsite aina 1600-luvulta, jolloin tuolloiselta Suur-Rautalammilta ja muualta Savosta lähteneet savolaisperheet saapuivat kaskeamaan Ruotsin ja Norjan välisten rajamaakuntien koskemattomia kuusikoita. Savon murre säilyi metsissä elävänä aina 1900-luvun alkuun, viimeinen savon taitaja Jussi Oinonen ehti käydä vielä Rautalammilla ennen kuolemaansa 1960-luvulla.

Vaikka savo on vaihtunut ruotsiksi ja norjaksi, savolaiset juuret kiinnostavat tänään erittäinkin paljon metsäsuomalaisten jälkeläisiä. Heistä yksi on, norjalainen elokuvaohjaaja Marte Hallem, joka kokosi oman sukunsa – alkuaan Kuosmasten – tarinan liki tunnin mittaiseksi dokumenttielokuvaksi Fremmed blod, Vierasta verta.

Puolitoista vuotta sitten se sai ensi-iltansa Norjassa, ja nyt tiistaina 8.11. sitä päästään katsomaan myös Kuopiossa suomeksi tekstitettynä. Ohjaaja Hallem on itse mukana kertomassa kuvastaan. Oman lisänsä iltaan antavat metsäsuomalaisten tunnetuimman runoilijan Dan Anderssonin laulut.

Tiistain tilaisuus Kuopion muotoiluakatemian Kristallisalissa Piispankatu 8:ssa alkaa klo 18. Järjestelyissä ovat mukana muun muassa Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ja Savon kielen seura.