Kalevalaa selevällä savon kielellä 28.2.2023

Kalevalan luentaa vuonna 2022.

Savon kielen seuralla on ollut viime vuosina tapana lukea Kuopiossa ääneen Kalevalaa ”selevällä savon kielellä” kansalliseepoksen liputuspäivänä 28.2. Perinne jatkuu myös ensi tiistaina Kuopion kaupunginkirjastossa. Klo 17.00 alkavassa luentahetkessä ovat seuran edustajien lisäksi mukana Kuopion kalevalaiset naiset.

Kalevalan 50 runosta on esitetty tähän mennessä 18 eli noin kolmasosa. Nyt tiistaina päästään mukaan seppä Ilmarisen kosioretkelle Pohjolaan, missä emäntä ei niin vain anna tytärtään kalevalaiselle urholle. Ei riitä, että Ilmarinen kyntää kyisen pellon, vaan hän joutuu pyytämään milloin karhun Tuonelasta tai tuomaan suunnattoman suuren hauen Tuonelan virrasta. Morsiamen neuvojen avulla seppä selviää haasteista, ja näin päästään myös viettämään häitä.

Savolainen Kalevala ilmestyi vuonna 1999 rautalampilaisen Matti Lehmosen kääntämänä, ja oli suuri menestys. Elias Lönnrotin kokoaman perus-Kalevalan suppeampi painos valmistui vuonna 1835 ja lopullinen versio vuonna 1849.

Kalevala mielletään tänään paljolti karjalaiseksi tarustoksi, mutta monet sen lauluista ovat tuttuja myös savolaisesta kansanperinteestä, jota erityisesti metsäsuomalaisten apostolina tunnettu Kaarle Akseli Gottlund kokosi nuoruudessaan kotipitäjästään Juvalta.