Savolainen Marseljeesi kajahtaa kesän murretorilla

Työ tahottako tietee, mik’ on meininki teä … Savon kielen seuran jokakesäinen murretori avataan nyt Kuopiossa perjantaina 14.7. komeasti Ranskan kansallislaulun tahdissa, mutta kuitenkin vahvasti savoksi. Näin siksi, että päivä sattuu olemaan sopivasti Ranskan kansallispäivä, joka muistuttaa tulisieluista kansaa historiallisesta Bastiljin vankilan valloituksesta 14.7.1789. Tapahtuma käynnisti Ranskan Suuren vallankumouksen, johti nopeasti vuosisatoja jatkuneen kuningasvallan kukistumiseen ja tasavaltaisen ajattelun voittoon.

Vallankumous kiteytyi kolmeen sanaan: Vapaus, veljeys, tasa-arvo, jotka ovat edelleen länsimaisen demokratiaattisen ajattelutavan perussanat. Savolaiseen muotoonsa Marseljeesin muokkasi leppävirtalaissyntyinen kansanedustaja Jahvetti Kilpeläinen, jonka vanhempi savolaispolvi muistaa vieläkin hänen mehevistä radiopakinoistaan raskaina sotavuosina. Murretorilla Jahvetin sanoituksen kajauttavat nyt miehekkäästi Nilsiän pussihousukerholaiset säestäjineen.

Murretori palaa nyt Kuopion torilla Siskotytön kupeesta takaisin perinteiselle paikalleen torin päälavalle kaupungintalon eteen. Noin puolitoistatuntinen tapahtuma alkaa klo 12.00.

Murretorin juontaa Suomen viimeisin murremestari Mikko Kokkonen. Avaussanat kuullaan Savon kielen seuran puheenjohtajalta Heikki Hyväriseltä, ja kaupungin tervehdyksen tuo tuore kunnallisneuvos Leila Savolainen.

Savon murteen puhumisessa ei ole yhtä totuutta ja omat näytteensä nousevat torilavalle antamaan viime maaliskuussa valittu uusin Savon murremestari Terttu Rautiainen Karttulasta, kilpailussa hyvin menestynyt Eila Heikkilä Siilinjärveltä ja muutama muu hyväpuheiseksi tiedetty.

Mikään ei estä, etteikö yleisönkin joukosta löytyisi joku halukas, jonka ei tarvitse välttämättä olla savolainen. Takavuosina murretorilla on kuultu tarinoita milloin karjalan tai eteläpohjalaisella murteella tai pääkaupunkiseudun stadin slandilla.

Marseljeesin lisäksi Nilsiän pussihousukerho esittää puheitten lomassa omaa, paljolti savolaisperäistä ohjelmistoaan. Vuosikymmenten saatossa Kuopion toristakin on ehditty väsätä yksi jos toinenkin laulunpätkä samoin kuin Savonmuan Hiliman moninaisista elämänvaiheista.

Myöhemmin syksyllä murretori saa Kuopiossa jatkeekseen Suomen murremestaruuskilpailut. Viimeksi ne pidettiin Vantaalla vuonna 2019, mutta koronan vuoksi kilpailut on pitänyt jättää väliin neljäksi vuodeksi.

SM-kisat tarinoidaan lauantaina syyskuun 2. päivänä Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa. Eri murrealueet kokoavat kisaan kolmihenkiset joukkueet, joitten joukosta tuomaristo seuloo paitsi parhaat yksilösuoritukset myös parhaan joukkueen.

Kisapaikka valikoituu aina edelliskisan voittajan kotimaakunnan mukaan. Savolaisten menestys on ollut 2000-luvulla erittäinkin hyvä.