Lauri Andersin on Suomen murremestari 2013

Lauri Andersin on Suomen murremestari 2013

Etelä-Pohjanmaa voitti joukkuekilpailun

Murteella puhumisen henkilökohtaisen Suomen mestaruuden 2013 voitti savonmurteisella esityksellään Lauri Andersin Varkaudesta 27.7 Iisalmessa Koljonvirralla pidetyssä kisassa. Hän esitti eläytyvästi Varma Niirasen tekstin nolosti päättyneestä uimareissusta. Toiseksi sijoittui värikkäällä Rauman murteella kotiseutunsa ihmisistä kertoillut Tapio Niemi. Kolmanneksi tuomaristo arvioi lapinlahtelaisen Matti Korhosen velmun savolaisen tarinoinnin pikku-ukkojen kiusasta ja karkotuksesta.

Suomen Heimot ry jäsenjärjestöjen leikkimielisessä kisassa kilpaillaan myös kolmen osanottajan yhteenlasketulla pistemäärällä joukkueina. Joukkuekilpailun vahvimmaksi osoittautui tällä kertaa Etelä-Pohjanmaa (Aino Mäki-Kaukola, Eila Hautamäki, Eero Peltomäki) Savon joukkueen sijoittuessa toiseksi (Irja Turunen, Lauri Andersin, Jouko Kröger). Kainuusta ja Raumalta oli vain henkilökohtaiset edustajat. Kaikkiaan sanalliseen mittelöön Koljonvirralla osallistui 11 kilpailijaa. Kun mukana oli useita aikaisempien vuosien mestareita, kolmesataapäinen yleisö sai nauttia illan aikana korkeatasoisesta sanallisesta taitavuudesta.

Tuomaristoon kuuluivat suomen kielen professori Marjatta Palander Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta, näyttelijä ”Savonmuan Hilima” Auli Poutiainen Kuopiosta, talousneuvos, Ylä-Savon säätiön toiminnanjohtaja Jouko Pennanen, Iisalmen kaupungin hallintojohtaja Esa Laukkanen sekä puheenjohtajana artikkelitoimittaja Seppo Kononen Kuopiosta.

Seuraavan kerran murteella puhumisen Suomen mestaruudesta kilpaillaan Kajaanissa 2014.

murre4

Murrekilpailun tuomaristo työssä edestä Seppo Kononen, Jouko Pennanen, Auli Poutiainen, Marjatta Palander ja Esa Laukkanen. (kuva Olavi Rytkönen)

murre3

Suomen murremestari 2013   Lauri Andersin Varkaudesta (kuva Olavi Rytkönen)